torstai 11. maaliskuuta 2021

Leïla Slimani: Toisten maa

 

Leïla Slimani: Toisten maa
Kustantaja: Wsoy, 2021
Alkuteos: Le pays des autres, 2020
Suomentanut: Lotta Toivanen
Sivuja: 325


Kaipaatko piipahdusta vieraaseen kulttuuriin? Haluatko päästä seuraamaan Marokon elämää 1940- ja 1950 -luvuilla? Kaipaatko lukuromaania, jota on miellyttävä ja helppo lukea, joka vie ajatuksesi normaalista arjestasi hetkeksi toisaalle? Hyvä. Toisten maa on varmasti juuri sinun kirjasi!

Kirjan keskiössä on ranskalainen Mathilde, joka muuttaa rakkauden perässä Marokkoon miehensä vanhempien tilalle maaseudulle. Marokko näyttää Mathildelle monet kasvonsa: rauhan ja levottomuuden, rakkauden ja vihan. Mathildella ja Aminella on kaksi lasta, joista erityisesti tytär Aicha on kirjassa keskeisessä roolissa. 

Marokossa elämä on kovaa ja erityisen kovaa se lienee maaseudulla. Pienen koulutytön elämäkään ei ole ruusuista, vaan häntä kiusataan oikeastaan kaikesta mahdollisesta, vaikka hänen äitinsä tekeekin aivan kaikkensa tätä estääkseen. Mutta kaikki on kuitenkin jollainlailla nukkavierua ja isää tuntuu kiinnostavan vain ja ainoastaan viljely. Mathilde joutuu todella kysymään itseltään, kuka on ja mitä elämältään haluaa.

Minulle kirja tuli juuri osuvaan väliin. Matka vieraaseen kulttuuriin oli kiinnostava ja maisemat ja tunnelmat tulivat niin lähelle, aivan kun olisi itsekin päässyt sisään niihin. Kirjassa on paljon raakuutta ja julmuutta, mutta mielestäni annosteltuna kuitenkin sillä tavalla, että mässäilyltä ja nyyhkytarinalta vältyttiin. Erityisesti naisten heikko asema ja heidän kohtaamansa väkivalta kouraisi kyllä sedämestä. 

Kirjan kansiliepeen perusteella kirja kertoo kirjailijan isoäidin tarinaa ja on trilogian avausosa. Luen kyllä varmastikin seuraavan osankin, koska viihdyin tämän parissa mukavasti. Vaikka kirjaa vaivasi jonkinlainen yllätyksettömyys niin lukukokemus kuitenkin jäi oikein positiiviseksi: Marokkoon sijoittuvia kirjoja en muistaakseni ole ennen lukenut.


★★★ ½1 kommentti:

  1. Tämä tuntuu kiinnostavalta kirjalta, kiitos kirjan esittelystä. Marokkoon sijoittuvia kirjoja olen lukenut hyvin vähän, eli lukulistalle laitan.

    VastaaPoista