tiistai 23. maaliskuuta 2021

Mattias Edvardsson: Hyvät naapurit

 

Mattias Edvardsson: Hyvät naapurit
Kustantaja: Like, 2021
Alkuteos: Goda grannar, 2020
Suomentanut: Outi Menna
Sivuja: 378


Tämä oivallinen dekkari olisi kyllä mennyt minulta aivan tyystin ohi, ellei Leena Lumi olisi vinkannut sitä blogissaan. Miten minusta tuntuu että joka vuosi ilmestyy joitain kirjoja aivan ohi katalogien..? Mielestäni luen ne aina niin tarkkaan, ja sitten vahingossa törmään jossakin johonkin uutuuskirjaan, joka jo heti esittelyllään saa minut kiinnostumaan. Niin kävi tässäkin: dekkareissa erityisesti tykkään sellaisista, jotka pureutuvat parisuhteen, naapuruussuhteiden ynnä muiden ihmissuhteiden psykologiseen jännitykseen. Sellaisesta suuren maailman mafia- tai rikollisjärjestökoukeroista en piittaa. Tietynlainen arkisuus on aina hyvä: se tuo kirjaa lähemmäs ja uskottavammaksi.

Hyvät naapurit -kirjan rakenne on melko perinteinen: siinä tapahtumia seurataan vuoroin eri ihmisten näkökulmasta ja liikutaan eri aikatasoissa. Kirjan voisi oikeastaan erotella kahteen: on aika ennen onnettomuutta ja aika sen jälkeen. Vähitellen, pala palalta, tarina rakentuu kokonaiseksi ja tapahtumat ratkeavat. Tälläinen esikaupunkinaapurusto (?) on varsin kiinnostava miljöö. Kuten monesti tosielämänkin naapurustosta, niin myös tästäkin, löytyy se, joka tietää kaikesta kaiken ja jokaisen asiat. On joku vähän hämärä tyyppi, on epäonnistujia ja sitten on ihan tavallinen perhe. Tässä keskiössä on Mikael ja Bianca, jotka muuttavat uusi alku mielestään kahden lapsensa kanssa Köpingeen. Paikkaan, jossa kadut on nimetty satukirjan inspiroimana. No, eivät he kauaa ehdi asua, kun näistä edellämainituista astuu vuorotellen kukin estradille. Ja sitten se onnettomuus tapahtuu. Kuka, miksi, miten? Kysymyksiin saadaan vastauksia, vaikkeivat ne olekaan sitä mitä lukija aluksi odottaa.

Oi että, tämä oli kyllä dekkari minun makuuni. Sopivan helppo seurattava, henkilöitä ei ollut liikaa ja ne olemassa olevat olivat hyvin uskottavia ja moniulotteisia. Tunnelma on hyisevästi punoutuva ja kirjaa on aika vaikea malttaa olla lukematta. Jos jollakulla muullakin on mennyt tämä ohi, niin suosittelen! Itse aion pikapuoliin pistää kirjastosta varaukseen kirjailijan edellisen suomennoksen, Aivan tavallisen perheen.


★★★ +6 kommenttia:

 1. Olen tykännyt jokaisesta kirjailijan jännityskirjasta, niin tästäkin. Todella hyvin juonittu tarina.

  VastaaPoista
 2. Tuulia, vakuutan, että Aivan tavallinen perhe voi sinullakin mennä tämän ohi! En millään tajua, miksi löysin Mattiaksen niin myöhään ja sattumalta, vaikka olin kollannut katalogeja...

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan kyllä kovasti tuo Aivan tavallisen perheen lukemista ❤️ Kiitos Leena kirjavinkistä!

   Poista
 3. Kiitos tästä vinkistä. Kirjailija on minulle ihan tuntematon. Menee kyllä lukulistalle, kun sinulta ja Leena Lumilta tulee niin hyviä arvioita.

  VastaaPoista