torstai 18. maaliskuuta 2021

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa

 

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa
Kustantaja: Gummerus, 2021
Sivuja: 335


Puuvillatehtaan varjossa kiinnitti huomioni jo uutuuskatalogissa. Uusi kirjasarja (mainittakoon, että olen tässä kuussa lukenut jo kolme sarjan aloittavaa kirjaa, mihin minä kohta joudun näiden uusien sarjojen kanssa..?) ja vieläpä Turkuun sijoittuva! Turku on lähellä sydäntäni, pidän myös historiallisista kirjoista ja tv-sarjoista joten enemmän kuin mielelläni kävin tämän pariin.

Kirjassa eletään 1800 -luvun loppua ja elämää katsellaan Jenny Malmströmin silmin. Hän on jo leskeksi jäänyt ja ainoan poikansakin synnytyksessä menettänyt nuori nainen, joka elelee isänsä, Kaarinan seurakunnan rovastin Waldemar Stenroosin, kanssa. Jenny on omapäinen, voimakastahtoinen ja itsevarma nainen, joka ei halua alistua yhteiskunnan ja miesten sortoon. Hän on suoranainen aikansa hyväntekeväisyysaktiivi. Ja onhan hän myös varsin empaattinen: on vähemmistön ja heikkojen puolella aikana, jolloin tämä ei ole ollut kovin helppoa. Paineita tulee joka suunnasta ja naisten oletettiin keskittyvän lähinnä talouden hoitoon ja suvun jatkamiseen ammatin hankkimisen ja opiskelun sijaan. Ja koska kirjassa romantiikka on vahvasti läsnä, riittää Jennyllä kosijoitakin useampia. Yksi niistä olisikin Jennyn mieleen, vaan elämä näyttää tekevän tästä suhteesta mahdottoman. Mutta miten käy?

Kirjan tunnelma on jollain tavalla ihastuttava. Miljöö on ihana ja kaunis Turku - joka edelleen on paljolti samanlainen kuin kirjassa, jossa liikutaan niin Aurajoen jäällä kuin Linnankadullakin. Kieli on helppolukuista ja jouhevaa luettavaa, vaan ei yksitoikkoista. Osa henkilöistä puhuu murteella ja kuvailuja höystävät hauskat vanhat sanat. Historiallisesta näkökulmasta kirja on kiinnostava katsaus aikaansa etenkin naisten näkökulmasta ja feministinen asenne tekee näkökulmasta raikkaan. Kirjan tapahtumat ja henkilöt ovat fiktiivisiä, mutta kirjailija kertoo kirjan kuitenkin perustuvan osittain historiallisiin faktoihin. 

Uskon, että Puuvillatehtaan varjossa miellyttää suuria lukijajoukkoja. Se sopii niillekin, jotka eivät välttämättä lue muuten paljoa, koska juoni on helposti seurattavaa ja kieli nopealukuista. Uskon siis että tämä alkava sarja tulee saamaan paljon faneja ja mietin, että itsekin voisin mielelläni seurata vaikkapa kirjasta tehtyä tv-sarjaa! Omaan makuuni kirja oli romanttisuutensa kanssa ehkä vähän liiankin kepeä, välillä huokaileva ja henkäilevä päähenkilö oli vähän hupsukin. Kirjan tapahtumat ja henkilöhahmot jäivät aavistuksen liian yllätyksettömiksi ja paikoin kliseisiksi. Kokonaisuutena kirja kuitenkin toimi kelpona ajanvietteenä.


★ -

3 kommenttia:

  1. Ajanviete on aina hyvä syy lukemiselle. Tämä kirja on lukulistalla.

    VastaaPoista
  2. Jep, näinpä. Lukeminen on mitä parasta ajanvietettä!

    VastaaPoista
  3. Hei Lukutuulia, kurkistatko blogiini, siellä on jotain sinulle♥

    VastaaPoista