maanantai 29. maaliskuuta 2021

David Walliams: Muru ja Melu-Elukat

 

David Walliams: Muru ja Melu-Elukat
Kustantaja: Mäkelä, 2021
Alkuteos: The Creature Choir, 2019
Suomentanut: Raija Rintamäki
Kuvittaja: Tony Ross


Lukaisimmepa lasten kanssa iltasaduksi hiljattain ilmestyneen Muru ja Melu-Elukat. Mainittakoon, että suhtaudun aina pienellä jännityksellä käännettyihin lastenkirjoihin, koska myönnettäköön että toisinaan tulee fiilis, että käännökset ovat vähän hutaisten tehtyjä. Joskaan en voi sanoa että kävisi kateeksi: lastenkirjojen kääntäminen on varmasti huomattavan hankalaa! En voi kuvitella edes, miten hankalaa on yrittää tavoittaa kielessä alkuperäistä tyyliä, mutta kuitenkin että kirja olisi myös suomeksi mukavalukuinen. No mutta tässä onneksi ei ollut tätä murhetta, kieli oli varsin leppoisaa ja päiväkoti-ikäinen jaksoi hyvin seurata sen alusta loppuun. 

Kirjan päähahmo on Mursu, jonka nimi on Muru. Murulla ei vaikuta juuri olevan vaatimuksia elämälleen, mutta laulaa hän tahtoisi. Ikävä kyllä hänen laululahjansa eivät vakuuta muita. Muiden kimpaantumisen lisäksi voimakas laulu saa aikaan jos jonkinlaisia luonnonkatastrofeja. Lopulta muilta mursuilta palaa pinna ja he pakkaavat kimpsunsa ja häipyvät. Muru jää yksin, mutta onneksi hän sentään nyt saa laulaa rauhassa. Eikä aikaakaan kun seuraan liittyy muitakin yksinäisiä sieluja.

Kirja oli iloinen hyväntuulen kirja. Koululaistakin vähän nauratti erikoinen eläinkuoro, missä biisonit, pöllöt ja valaat laulavat sulassa sovussa. Kirjassa on myös miellyttäviä opetuksia: jos jäät yksin, niin kenties voisit hakeutua muiden yksinäisten seuraan? Ja vaikka et jotain osaisikaan kovin hyvin, kaikkein tärkeintä on tekemisen ilo. 

Kaiken kaikkiaan sekä tarinaltaan että kuvitukseltaan oikein oiva ja ilahduttava kirja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti