torstai 29. heinäkuuta 2021

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu kesäleirillä

 

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu kesäleirillä
Kustantaja: Otava 2021

Tatu ja Patu -sarja on Suomen yksi tämänhetkisistä suosituimmista lasten kirjasarjoista. Eikä suotta, ovathan nämä sangen hupaisia ja kirjoista löytää varmasti iloa niin pienemmät kuin isommatkin lapset - ja toki myös aikuiset. 

Tällä kertaa tarinaa seurataan 8-vuotiaan Timpan kertojaäänellä. Hän lähtee kesäleirille, jossa on tarkoitus yöpyä useampi yö. Jännitystä on ilmassa, miten hän pärjääkään siellä? Vaan murhe on turha, leirillä hän kohtaa aivan huippuja tyyppejä kuten Tatun ja Patun. Leirin henkilökunta pitää lapsista hyvää huolta ja koko ajan on tarjolla kiinnostavaa ohjelmaa. Teemana varmasti sopii lapselle, jolla on kesäleiri tulossa.

Olen kiinnittänyt huomioita aiempienkin Tatujen ja Patujen kohdalla siihen, että niiden lukeminen pienemmille lapsille on vähän haastavaa, koska kuvitus on sarjakuvamuotoinen. Lapsen on hankala tietää, kuka puhuu nyt, jollei lukija samalla harrasta jonkinlaista viittilöintiä. Myöskään sellaisten huudahdusten ynnä muiden äännähdysten lukeminen ääneen ei aina toimi. Siksi mietinkin, että ehkä tämä sarja on kaikkein paras jo itse lukemaan oppineille. Mutta kuten sanoin, kirjasta löytää paljon iloa myös pienempi päiväkoti-ikäinen lapsi: kuvitus jokaisessa Tatu ja Patu -kirjassa on aivan mahtavaa ja lapset tuntuvat rakastavan pieniä yksityiskohtia, joita hauska kuvitus on pullollaan. Hauskojahan nämä ovat muutenkin - jotkut vitseistä voivat mennä pienemmältä lapselta ohi, mutta onpahan aikuisellekin viihdettä. Oma koululaiseni rakastaa jokaisessa Tatu ja Patu -kirjoissa olevaa etsittävää piilokuvaa, joka siis löytyy jokaiselta sivulta. Joskus kuva on ollut vaikea keksiä, mutta tässä se löytyi suhteellisen helposti.


2 kommenttia:

  1. Nämä Tatu ja Patu -kirjat ovat niin ihastuttavia. Olen Tatut ja Patut olen lukenut nyt 10-vuotiaan lapsenlapseni kanssa.

    VastaaPoista
  2. Ihanat kaverukset. Piristävät aina päivää, kun lukee heistä kertovia kirjoja.

    VastaaPoista