sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Clare Mackintosh: Panttivanki

 

Clare Mackintosh: Panttivanki
Kustantaja: Gummerus, 2021
Alkuteos: Hostage, 2021
Suomentanut: Marja Luoma
Sivuja: 419


Panttivanki on jo viides Clare Mackintoshilta suomennettu kirja. Jostain syystä aiemmat ovat menneet minulta ohi, vaikka mielelläni jännittävien kirjojen pariin hakeudunkin. Onneksi varasin kirjastosta kuitenkin tämän uusimman, sen epätyypillinen miljöö kiinnitti nopeasti huomioni. En muista että olisin koskaan lukenut muita lennolle sijoittuvia kirjoja, kuin Ennen syöksyä.

Kirjan keskiössä ovat perheenäiti Mina, isä Adam ja heidän adoptoitu viisivuotias tyttärensä Sophia. Mina työskentelee lentoemäntänä ja hänelle tarjoutuu aivan ainutkertainen työtilaisuus: hän pääsee mukaan historialliselle lennolle Lontoosta Sydneyyn. Lento on varsinainen spektaakkeli: sitä seuraa niin lehdistö kuin yleisökin - vastaavaa ei ole ennen tehty. Mina lähtee matkaan kaksijakoisin tuntein, toisaalta intoa puhkuen ja omaa aikaa odottaen, toisaalta taas jäytävä ikävä lasta kohtaan kaivertaen. Adamin kanssa välit ovat nihkeät ja he ovatkin eronneet. Sophia ei ole tavallinen tyttö: hän on vaativa, tarkka, herkkä, äkkipikainen, mutta myös nokkela ja oivaltava. Ja koska ollaan jännityskirjassa, niin pian alkaakin tapahtua ja suorastaan kahdella rintamalla: lennolla alkaa vähitellen mennä asiat pieleen yhä enemmän ja enemmän - ja pieleen menee asiat myös kotiin jääneillä Adamille ja Sophialle. 

Panttivanki on varsin jännittävä ja otteessaan pitävä kirja, tapahtumia ei osaa arvata ennalta. Suorastaan ihmettelin, että lentoon liittyvät tapahtumat ja yksityiskohdat eivät olleet erityisen epäuskottavia - se olisi kuitenkin hyvin todennäköinen skenaario tämäntyyppisessä tarinassa. Asioita ja käänteitä kuitenkin onnistuttiin perustelemaan lukijalle niin hyvin, että itsekin aloin jo empiä, että uskaltaako sitä lentokoneeseen enää mennäkään. Syvyyttä kirjaan toi mielestäni varsin onnistunut kuvaus erityislasten vanhemmuudesta ja sen monista ulottuvuuksista sekä kaikistä niistä tunteista, myös negatiivisista, joita vanhemmuus tuo mukanaan. Mina ja Adam henkilöinäkin näyttäytyvät sellaisilta rehellisen uskottavilta tosielämän tallaajilta. Kirja oli kaiken kaikkiaan melko runsas, siinä oli useampaakin jännitysnäytelmää seurattavana. Tapetilla oli parisuhdeasiaa, petollisuutta, salaisuuksia, vanhemmuutta ja toki lentämistä - ilmastoteemaa unohtamatta. Täten kirjasta väistämättä onkin tullut melko pitkä ja mietinkin, että joitain osia olisi varmasti voinut jättää poiskin kokonaisuuden isommin kärsimättä. Lukukokemus oli kuitenkin ehdottomasti positiivinen kokonaisuus ja Mackintoshin kirjoihin jatkossa varmasti tartun. 


★★★ -

11 kommenttia:

 1. Macintoshia ei ole tullut luettua. Kiinnostaisi kyllä kokeilla!

  VastaaPoista
 2. Mackintoshin teokset on tullut luettua, joten tämäkin on kirjaston varauslistalla. Macintoshin kirjat voi lukea missä järjestyksessä haluaa, sillä ne eivät ole sarjakirjoja, vaikka ovatkin jännityskirjoja tavallaan.
  Macintoshilla on oma tapansa kirjoittaa ihan tavallista tarinaa, mutta sitten yks kaks kaikki muuttuu.

  VastaaPoista
 3. Hmm, tämä voisi sopia minulle äänikirjana. Aina pitää joku olla vuorossa, mutta sen pitää ehdottomasti olla juonivetoinen tarina - tämä varmasti on juuri sitä. Tuollaiset suljetun paikan tarinat ovat usein kiehtovia, etenkin jos ne on rakennettu huolellisin yksityiskohdin.

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut kaikki aikaisemmat teokset, ja pitänyt kovasti. Laitoin tämän juuri varausjonoon, joten ihan heti en taida tätä saada käsiini. Mackintosh on taitava psykologisten jännäreiden kirjoittaja!

  VastaaPoista
 5. Tämä on minusta Macintoshin toistaiseksi heikoin kirja. Ei jännittänyt. Ihan liian pitkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Panttivanki ei valitettavasti yllä kirjailijan aiempien teosten tasoon.

   Poista
 6. Ohos, ai viides kirja jo! Olen kyllä kiinnittänyt kirjailijaan huomiota nimenä, mutten ole tutustunut yhteenkään kirjaansa. Tämän olen kuitenkin lisännyt äänikirjasovelluksen suosikkeihin ja arviosi jälkeen myös pidän sen siellä 😊 Aloin juuri kuunnella suljetun tilan psykologista jännitystä, Suvisaarta, vaikuttaa hyvältä.

  VastaaPoista
 7. Sekä kirja että kirjailija ovat minulle tuntemattomia. Periaatteessa lennolle sijoittuva kirja on kiinnostava, mutta vähän välttelen aihepiiriä. En varsinaisesti pelkää lentämistä, ja olen aikoinaan lentänyt työnkin puolesta paljonkin, mutta silti minulla usein on vähän liian vilkas mielikuvitus lentomatkoillla. Eli ehkä ei lisää yllytettyä siihen 😀

  VastaaPoista
 8. Luin tämän, arvioin ja mielestäni tämä oli joko 2 tai 4 tähden kirja. Nyt alan todella kääntyä 2 tähden puoleen, eli tuntuu, että tämä on kirjailijan teoksista laskelmoivin, ja näin hengettömin.

  VastaaPoista
 9. Minä tartuin tähän suurin ennakko-odotuksin, sillä olen ollut lentoyhtiössä töissä ja ala on mielestäni erittäin kiehtova. Aiempia Clare Macintoshin kirjoja en ole lukenut, mutta tiesin, että niitä on paljon kehuttu.
  Panttivangissa on paljon kiinnostavaa, mutta se ei ihan yltänyt odotuksiini. Lentokonetta suljettuna ympäristönä ei mielestäni käytetty maksimaalisesti hyödyksi ja jotkut juonenkäänteet aiheuttivat lukupiiriporukkamme kesken pohdintaa, olisiko mahdollista vai ei. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että erityislapsen vanhemmuus oli kuvattu erittäin hyvin.
  Kirjoitin kirjasta blogijutun, jossa kerron myös ne asiavirheet, jotka toivottavasti korjataan mahdollisiin uusiin painoksiin. (https://kirsinbookclub.com/2021/06/clare-mackintosh-panttivanki-tervetuloa-neitsytlennolle-lontoo-sydney/)
  On tosi kiva, että Clare Macintosh osallistuu tänä vuonna (18.9.2021) Dekkarifestivaalille, joten saamme kuulla, miten hän itse kertoo kirjastaan!

  VastaaPoista
 10. En ole lukenyt yhtään Macintoshin dekkaria, mutta tämä kuulostaa kivalta. Itse en ole dekkarien suhteen kovin tarkka sen suhteen, onko kaikki niin kovin uskottavaa vai ei... jos juoni toimii, se on tärkeintä. :) Ennen syöksyä oli muuten tosi hyvä!

  VastaaPoista