lauantai 13. huhtikuuta 2024

Mattias Edvardsson: En sano sanaakaan

Mattias Edvardsson: En sano sanaakaan
Kustantaja: Like, 2024
Alkuteos: Lova mig tystnad, 2023
Suomentanut: Hanna Arvonen
Sivuja: 329Mattias Edvardssonin lokeroisin kyllä keskitasoa paremmaksi jännärien kirjoittajaksi. Olen lukenut häneltä kaksi kirjaa aiemmin ja molemmista pitänyt kovin. Tässä uusimmassa oli ehkä jotain samaa kuin Aivan tavallinen perhe -kirjassa - ainakin molemmissa melko tavallinen pehre-elämä on keskiössä. Asetelma mielestäni onkin se koukutus: kirjassa ei ole mitään yliluonnollista tai kaukaa haettua vaan ne ovat tavallisen elämän ytimessä. Ehkä näin voisi tapahtua kenelle vain?

Kirja seuraa kahta perhettä: Jarin ja Marian keskiluokkaista elämää kahden teinityttären Amandan ja Isabellan kanssa sekä hieman vaatimattomammissa oloissa elävien Sashon ja Lindan elämää poikansa Nikon kanssa. Perheillä on yhteistä historiaa ja he jakavat myös nykyistä: Amanda ja Niko seurustelevat ja sitten Amanda löytyy surmattuna. Kuka on syyllinen tämän kauniin nuoren tytön kuolemaan?

Kirjassa on palaset kohdallaan. Minä ainakin aloin yksitellen epäillä useampaakin henkilö - tuon sen on pakko olla! Ja sitten katseeni kääntyikin jo seuraavaan epäilyyn. Melko tyypillinen kahden aikatason ratkaisu toimii tässä kiinnostavana houkuttimena. Henkilökuvaus onnistuu, kirja pitää mukanaan, loppuratkaisu on yllättävä. Edvardsson kuvaa taitavasti ihmissuhteita, niiden mutkia ja kiemuroita. 


★★★ +

1 kommentti:

  1. Edvadssonin rikoskirjat ovat todella hyviä. Tämä on vielä lukematta.

    VastaaPoista