perjantai 29. maaliskuuta 2024

Patricia G. Bertényi: Kaikki ovat sokeita

 

Patricia G. Bertényi: Kaikki ovat sokeita

Kustantaja: Tammi, 2024

Sivuja: 431


Viime aikoina olen rypenyt jonkin asteisen lukujumin kourissa, mutta siihen taitaa olla usein parasta lääkettä sujuvalukuiset ja tapahtumarikkaat kirjat. Kaikki ovat sokeita osui siis juuri oikeaan paikkaan! Toki kiinnitin huomioini myös sairaalaympäristöön ja kiinnostuinkin nopeasti tästä uuden sarjan aloittavasta jännäristä.

Heti alkuun sanottakoon että turkulainen kirjailija on tehnyt omaperäisen ratkaisun sijoittaa kirja tulevaisuuden Turkuun. Turussa asuneena nämä visiot jostain syystä häiritsivät välillä - tai ehkä pikemminkin merkitys tästä valinnasta ei auennut. Ehkä olisin mieluummin vain lukenut nyky-Turun kuvausta. 

Lukiessa huomaa nopeasti että kirjailija on  lisäksi myös hoitoalan ammattilainen ja jossain määrin sairaalamaailmaa tunteva lukija ei ainakaan kiinnittänyt huomiota mihinkään epäkohtiin. Päinvastoin, kirja kuvaa hyvin sairaaloiden hierarkiaa, työntekijöiden kiirettä ja muita paineita. Pidin lähtökohdasta, jossa kaikille niin näkymätön laitoshuoltaja alkaa kiinnittää huomioita outoihin asioihin ja pian epäilijöihin liittyy myös osaston sairaanhoitaja Dani. Laitosuoltaja Janka on kaikkinensa kiinnostava henkilö, josta mielelläni luen jatkossa lisää ja ajatus tarkkailevasta ja joka paikassa näkymättömänä kulkevasta laitoshuoltajasta on ovela. Saavathan he toki joitain asioita ja tietoja käsiinsä hieman helposti, mutta toki juonen etenemisen kannalta moiset ratkaisut ovat välttämättömiä. Ja pian alkaa tapahtua lisää ja lukija voi vain arvuutella syyllistä ja motiivia. 

★★★★ +

2 kommenttia:

  1. Tätä voisin kokeilla. Yhtä kirjailijan teosta yritin lukea, mutta se jäi kesken.

    VastaaPoista