maanantai 15. helmikuuta 2021

Anna Jansson: Katoavat jäljet

 

Anna Jansson: Katoavat jäljet
Kustantaja: Gummerus, 2021
Alkuteos: Dotter saknad, 2019
Suomentanut: Sirkka-Liisa Sjöblom
Sivuja: 392


Olen lukupäiväkirjan mukaan lukenut yksitoista vuotta sitten Anna Janssonin Vaitelias jumala -kirjan. Se onkin ainut, mitä olen Janssonilta lukenut, joten Katoavat jäljet ovat lähestulkoon ensikosketus kirjailijaan. Olin kirjasta jo etukäteen innoissani, kivaa päästä mukaan aivan uuteen dekkarisarjaan!

Katoavat jäljet -kirjan ja koko uuden sarjan päähenkilö on rikoskomisario Kristoffer Bark, joka on kaikkea muuta kuin päässyt yli tyttärensä katoamisesta, josta on kulunut jo viisi vuotta. Veraa ei ole vieläkään löydetty eikä mysteeri jätä tuskaisaa isää rauhaan. Eikä muuten jätä äitäkään, hän on vielä syvemmällä pohjalla kuin isä. Ei siis riitä, että Kristoffer tekee edelleen töitä tyttärensä löytämiseksi (vapaa-ajallaan), vaan hän joutuu huolehtimaan myös nykyisen ex-vaimonsa hengissäselviämisestä. Milloin Ella löytyy katuojasta, milloin pahoinpideltynä alkoholistiporukoissa. Tyttären etsintä saa uutta pontta, kun Kristofferille tarjoutuu tilaisuus päästä tutkimaan toisen kadonneen tytön tapausta. Kuka kumma haluaa tuhota nuorten naisten elämät?

Pienenä miinuksena mainittakoon, että kirja on aavistuksen pitkä ja alkuosa lähti käyntiin vähän hitaasti. Ehkä siitä olisi voinut vähän tiivistää, joskin toisaalta lukija on tärkeä saada ymmärtämään millainen mies Kristoffer on ja millaista elämää hän elää, koska hän lienee pääosassa myös tulevissa Anna Janssonin dekkareissa. Pienestä alun hidastempoisuudesta huolimatta Katoavat jäljet oli onnistunut, mukaansatempaava ja jännittävä. Juonenkulku on punottu taitavasti, niin kuin voi kokeneelta dekkaristilta odottaakin. Lukija saa jatkuvasti epäillä kirjan henkilöitä vuorotellen ja loppuratkaisu oli mielestäni toimiva ja yllättäväkin. Henkilöt olivat mielestäni ollessaan dekkarihenkilöitä onnistuneita ja pahimmat kliseet onnistuttiin välttämään.

Uskaltaisin suositella tätä ihan jokaiselle dekkarien ystäville. Katoavat jäljet on positiviisessa merkityksessä viihdyttävä perusdekkari.


★★★ -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti