maanantai 22. helmikuuta 2021

Colson Whitehead: Nickelin pojat

 

Colson Whitehead: Nickelin pojat
Kustantaja: Otava, 2020
Alkuteos: The Nickel Boys, 2019
Suomentanut: Markku Päkkilä
Sivuja: 222


Nickelin pojat päätyi lukulistalleni, koska kiinnostuin siitä sen tullessa toiseksi Blogistanian globalia -äänestyksessä aiemmin tässä kuussa. Uutuuskatalogista olin sen skipannut, mutta kirjabloggaajien lukuarvioihin luotan kyllä kovasti!

Ja olihan kirja vaikuttava ja koskettava. Se kertoo kuvitteellisesta Nickelin laitoksesta tai pikemminkin poikakoulusta, jonne alaikäisiä poikia lähetettiin milloin mistäkin, usein melko vähäpätöisistäkin, syistä. Inspiraation kirjailija kertoo saaneensa Floridassa toimineesta Dozierin poikakoulusta.

Kirjan alku erityisesti on vaikuttava ja kiinnostuksen herättävä. Siinä ollaan jo paljon myöhemmässä ajassa, jossa arkeologian opiskelijat löytävät maasta ruhjottujen ihmisparkojen luita. Sitten siirrytäänkin kirjan päähenkilöön, Elwoodiin, joka elää isoäitinsä kanssa ja joutuu väärinkäsityksen seurauksena tuonne karmivaan kidutuslaitokseen. Laitokseen, josta ei ole montaa tapaa päästä pois. Välillä sieltä ilmoitetaan jonkun pojan esimerkiksi "vain karanneen", vaikka todellisuus on aivan muuta. Elwood tutustuu laitoksessa Turneriin, jonka kanssa he lopulta päätyvät ratkaisuun, joka muuttaa heidän molempien elämänkohtaloidensa suunnan.

Pidin kirjasta. Se oli jollain tavalla jämpti, siinä tapahtumat etenivät suhteellisen nopeasti ja sivumäärältään pienehköön kirjaan on saatu upotettua iso tarina. Kirja on tärkeä puheenvuoro ajankohtaisen aiheen, eli rasismin ja syrjinnän puolesta. Se piirtää hienon ihmiskuvan, johon lukija varmasti kiintyy. Se on raju, karmiva ja jännittäväkin. Silti joltain pieniltä osin en saanut siitä otetta - en oikeastaan osaa sanoa, missä omalla kohdallani meni vikaan, tai no miksi kokemus ei kuitenkaan ollut mikään erityisen kummoinen, vaikka kirjasta sinänsä pidin ja sen ansiot tunnistin. Ehkä nyt oli vaan väärä hetki.


★★★ +

3 kommenttia:

  1. Minä kyllä tykkäsin tästä, oli minulla hyvin vaikuttava lukukokemus. Melkein ylsi viime vuoden viiden parhaan ulkomaisen kärkeen.

    VastaaPoista
  2. Sama kuin Annelin kommentti. Vaikuttava teos ja kolmen parhaan kirjan kärjessä.

    VastaaPoista
  3. Alan epäillä, olinko aivan jossain muissa maailmoissa kun luin tämän!

    VastaaPoista