torstai 18. helmikuuta 2021

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat

 

Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat
Kustantaja: Gummerus, 2015
Sivuja: 222


Jos tässä kirjassa taivaalta putoaa asioita, niin tosielämässä tämä kirja melkein putosi minulle. Tai ainakin sattuman oikusta päätyi käsiini. Olin muissa asioissa kirjastossa ja pysähdyin hetkeksi palautushyllylle. Joku oli selvästi lainannut kaikki Selja Ahavan kirjat ja palauttanut ne sitten samaan aikaan. Selailin niitä kiireessä ja ajattelin että no otetaan nyt vaikka tämä mukaan. 

En osaa kertakaikkiaan nimetä syytä, miksi en ole lukenut kyseisen kirjailijan kirjoja aiemmin. Taivaalta tippuvat asiat on ollut Finlandia -ehdokkaanakin, joskin ne olivat juuri sellaisia vuosia, jolloin oma lukemiseni on ollut hyvin vähissä. No mutta nytpä voin iloita siitä, että minulla on kirjailijan muu tuotanto vielä lukematta. Tykkäsin nimittäin todella paljon tästä!

Taivaalta tippuvat asiat -kirjan pääosassa on ehkä sattuma. Kiehtovaa! Miten yksi pieni "asia", joka vaikka sattuu juuri tiettynä hetkenä tippumaan tiettyyn paikkaan, voi mullistaa kaiken. Se voi lopettaa jotain, aloittaa jotain. Tässä kirjassa se lopetti yhden elämän, murensi toisen ja kolmannenkin ainakin siksi aikaa kunnes aika tulee ja auttaa. Kirjassa vaihtelevat kertojaäänet, vaikka eniten äänessä on pieni Saara -tyttö, joka yrittää ymmärtää elämää. Kaikkea voi sattua ja niin on sattunutkin. Toiset voittavat lotossa, toisiin osuu salama ja taivaaltakin voi pudota lähes mitä vaan ovista hyytelöön. 

Jotain erityisen ihastuttavaa kirjassa on! Kirjailija on hienosti luonut katastrofin ympärille aivan oman maailmansa. Se ei ole vain musta, siinä on muitakin värejä. Kieli on kaunista, hupaisiakin havaintoja tekevää eikä edes lapsikertoja haitannut minua, niin kuin joskus käy. Toki tässä ei suinkaan ollut koko aikaa lapsi äänessä.

Joten jos nyt joku muukin on missannut Selja Ahavan kirjat niin hoputan kyllä ehdottomasti korjaamaan asian!


★ ½

3 kommenttia:

  1. Pitäisi ehkä kokeilla! Muistan, että tätä käsiteltiin blogeissa aikoinaan paljon.

    VastaaPoista
  2. Joo, todellakin kannattaa. Ahavan kirjoitustyylissä on jotain tosi viehättävää!

    VastaaPoista
  3. Tätä Ahavan teosta en ole lukenut, mutta hienot Ennen kuin mieheni katoaa ja Nainen joka rakasti hyönteisiä. Taitava kirjailija.

    VastaaPoista