perjantai 24. helmikuuta 2023

Anne Tyler: Palmikko

 

Anne Tyler: Palmikko
Kustantaja: Otava, 2023
Alkuteos: The French Braid, 2022
Suomentanut: Markku Päkkilä
Sivuja: 254


Minua on koko talven vaivannut jonkinlainen lukujumitus. Osaltaan tämä johtuu toki intresseistä ja niiden puutteesta, mutta ei talveen ole kyllä rehellisesti sanottuna kovin erikoisia kirjoja edes osunut. Tämä toki on hidastanut lukutahtia entisestään. Ja voi kun tuntuikin hyvältä päästä pitkästä aikaa todelliseen lukuflow -tilaan! Tälläistä olen toden totta kaivannutkin.

Kirjan alkuosassa meinasin hieman herpaantua. Aikatasoissa tehtiin pitkiä hyppyjä ja tulikin palattua taaksepäin tarkistamaan, että keitäs nämä henkilöt nyt olivatkaan. Mutta sitten kun nämä kaksi eräänlaista aikavälähdystä oltiin nähty, pääsi lukija syventymään toden teolla tarinaan. Keskiössä kirjassa on kolmen lapsen äiti Mercy, jonka elämän vaiheista kerrotaan lukijalle ripotellen. Tarkemmin päästään mukaan, kun Mercy jo ikääntyy, lapset ovat aikuisia. Mercylle taide on tärkeää eikä hän löydä muuta luontevaa reittiä paetakseen jonkinlaista todellisuutta, kuin hivuttamalla elämänsä yhä enemmän ja enemmän omaan ateljeehensa. Mutta kuten kirjassa sanotaan, perhe on kuin jonkinlainen palmikko - sen jäljet näkyvät ihmisessä aina. Niin myös Mercyn, niin hänen lastensa ja hänen miehensäkin. 

Ah! Rakastin tätä kirjaa! Rakastin avioliittokuvasta ja perheen dynamiikan kuvausta. Niin rehellistä ja avointa. Tarkkaa, kaiken huomaavaa, inhimillistä, ihastuttavan epätäydellistä. Ihmisluonteen kuvauksessa on jotain samaa kuin vaikkapa Elizabeth Stroutilla. Miten mahtavan uskottavia henkilöt ja heidän tunteensa olivatkin! Ja heidän perhesuhteensa kaikkine velvollisuuksineen, kiintymyksineen, kaipauksineen, hienotunteisuuksineen. Niin tuttua, niin hienosti kuvattua. Anne Tyler on myös ajankohtaisuuden vankalla aallonharjalla tämän kirjan parissa, loppuosan nykyhetkessä pandemia rajoituksineen ja suojautumisineen on kiinteästi mukana elämässä. Toisaalta taas viehätyin varhemipien aikojen kuvauksesta kaitafilmeineen päivineen.

Kuten voi arvata, suosittelen tätä ihastuttavaa kirjaa täydestä sydämestäni!


★★

5 kommenttia:

 1. Vaikuttaapa kiinnostavalta kirjalta! Uskon, että nauttisin tän lukemisesta.

  VastaaPoista
 2. Kiva, että suosittelet tätä kirjaa. Aina on kiva saada uusia kirjavinkkejä <3

  VastaaPoista
 3. Muistan lukeneeni Tyleriltä jotakin. Yhtään en muista, että mitä, mutta siitä olen varma, että tykkäsin. Tätä taustaa varten pitäisi varmasti jatkaa tuotantoon tutustumista. Tämäkin kuulostaa kiinnostavalta.

  VastaaPoista
 4. Uusi yritys kun edellinen kommentti ei ole tullut läpi 🙂

  En muista olenko lukenut Tylerilta jotain 90-luvulla, mutta ainakin kuuntelin sen Shakespeare sarjan osan Äkäpussi. Se oli hyvä mutta varmaan aivan erilainen kuin hänen kirjat muuten. Tämä kuulostaa hyvältä, muttei varmaan toimi yhtä hyvin äänikirjana, siinä kun ei niin vaan palailla tarkistamaan takaapäin.

  VastaaPoista
 5. En ole tainnut lukea Tylerin teoksia lainkaan mutta tämä on herättänyt kiinnostukseni. Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että voisi hyvin olla minun kirjani.

  VastaaPoista