keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Herman Koch: Lääkäri

Herman Koch: Lääkäri
Kustantaja: Siltala, 2013
Alkuteos: Zomerhuis met zwembad, 2011
Suomentanut: Sanna van Leeuwen
Sivuja: 447

Jaahas, nyt on sitten kaikki tähänastiset Kochit luettu. Illallinen oli kyllä ehdoton suosikkini, se oli niin henkeäsalpaavan hyvä, oikeastaan ihan täydellinen! Naapurikin oli tosi hyvä ja samoin myös tämä, Lääkäri. Jos nyt oikein millintarkasti pohdin lukukokemustani, niin ehkä viihdyin Lääkärin parissa vielä jopa hienoisesti Naapuria paremmin.

Kirja kertoo nimensä mukaisesti lääkäristä, jonka nimi on Marc Schlosser. Keski-ikäinen mies, jolla on kaksi teini-ikäistä tytärtä ja kaunis vaimo. Tarina alkaa oikeastaan siitä, mihin kaikki on päättynyt: erään näyttelijän, Ralph Meierin kuolemasta ja hautajaisista. Ralph kuoli hoitovirheen seurauksena ja hoitovirhe on luonnollisesti päähenkilön aikaansaama. Mitä kaiken takana on? Ralphin hienoinen kiinnostus Marcin vaimoa kohtaanko? Tapahtumia kerrotaan aina siitä lähtien, kun Marcin perhe lähemmin tutustui Ralphin perheeseen ja erityisesti eräästä Ralphin huvilalla tapahtuvasta lomanvietosta...

Lääkärin kerrontatyyli on kiinnostava. Kirja on kirjoitettu minä -muodossa, mikä tuntui tähän oikein istuvalta ratkaisulta. Kertoja välillä ikään kuin erkanee katsomaan tarinaa ulkoapäin "tätä kohtaa vielä jälkeenpäin mietin hetki hetkeltä / seuraavat tapahtumat olivat loppuelämämme käännekohta" -tyyliin. Tämä toimi kiintoisana tunnelmaa lataavana tehokeinona. Ja Kochin kielestä ei varmasti tarvitse sen enempää edes sanoa, olen jo hehkuttanut sitä aiemmissa postauksissa varmasti tarpeeksi. No mutta onhan se nyt mieletöntä! Ja olenko muistanut aiemmin mainita, että Kochin kieltä kehuessa ei tietenkään voida unohtaa suomentajaa, hän on tehnyt myös upeaa työtä!

Kun suljin kirjan, aloin samantien kelata kirjaa mielessäni taaksepäin. Kirjassa on aika paljon tapahtumia, jotka noin äkkiseltään tuntuvat hieman irralliselta kokonaisuuden kannalta. Vai ovatko sittenkään? No, ehkä pienen pieni tiivistys olisi voinut toimia. Kirjassa on eräs mysteeri, jonka ratkaisu selviää vähitellen. Jostain syystä en kuitenkaan tempautunut tähän jännitysnäytelmään ihan sataprosenttisesti, mutta melkein kuitenkin. Ratkaisu on - no, kohtalaisen yllättävä. Kirjan loppu jää aavistuksen raolleen.

Silti, tämä on aivan taattua Kochia. Erittäin hyvä kirja, joka jää mieleen ja saa lukijan pohtimaan elämän suuria kysymyksiä oikeutuksista ja moraalisista kysymyksistä. Kirja on tarkkanäköinen, humoristinen ja persoonallinen. Nytpä vain sitten odottelemaan, että Koch kirjoittaa lisää kirjoja!


★★★★ ½


Lääkäristä muualla: Rakkaudesta kirjoihin, Leena Lumi, Järjellä ja tunteella

3 kommenttia:

 1. Olin ihan varma, että en pysty lukemaan Illallisen jälkeen yhtään Kochia, mutta olen lukenut Lääkärin ja Naapurin. Yhdestäkään en ole tykännyt, mutta onhan ne tautisen hyviä kirjoja, Koch on taikuri.

  VastaaPoista
 2. Heh, hyvin sanottu. Ymmärrän tuon, että kirjasta ei tykkää mutta kuitenkin kirja on ilmiömäisen hyvä! :)

  VastaaPoista
 3. Mietin tuota irrallisuutta toiselta kantilta eli mietin, että jos tämä olikin vaikeampi kuin Illallinen:) Lahjoitin tämän kirjan viisaalle lääkärilleni! Parhaan ystäväni mielestä tämä on Kochin paras, mutta minua ei Illallinen jätä rauhaan. Miten ne saattoivat vain jatkaa vaikka adoptiopoika...

  Toisin kuin Mai, minusta tuntuu, että Koch kirjoittaa juuri minulle.

  <3

  VastaaPoista