keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Caroline Eriksson: Kadonneet

Caroline Eriksson: Kadonneet
Kustantaja: Otava, 2016
Alkuteos: De försvunna, 2015
Suomentanut: Sirkka-Liisa Sjöblom
Sivuja: 235

Asetelma on aika herkullinen. Nainen, mies ja lapsi saapuvat veneellä saareen. He ovat menossa retkelle. Mies ja lapsi lähtevät pois naisen näköpiiristä ja katoavat. Nainen joutuu ymmärrettävästi varsin hämilleen. Heistä ei näy jälkeäkään. Mitä heille on tapahtunut? Vai ovatko tapahtumat edes todellisia?

Alkupuolella aloin vähän hermostua päähenkilön, Gretan, sekoiluun. Teki mieli ravistella naista ja tivata miksei hän toimi niin tai näin, vaan tekee kaikkea ihan päätöntä. Ensimmäisiä ajatuksia onkin, onko nainen pahasti sekaisin, onko koko juttu painajaista vai onko hän kenties joidenkin aineiden vaikutuksen alaisena. Kirjan pituuteen nähden tämä "sekoilu" kestää aika kauan, jopa niin että aloin jo hieman turhautua. Loppupuolisko tarjoilee kuitenkin aikamoisia yllätyksiä, eikä mitenkään ennalta-arvattavia sellaisia!

Alun vähän ristiriitaisten tuntemusten jälkeen kirja oli kuitenkin kokonaisuutena aivan mainio. Ja jännittävä! Kaikkiin eriskummallisuuksiin löytyy kyllä vastaus ja asiat ratkeavat - eivät tosin niin kuin olisi uskonut! Aavistus loppuratkaisussa kaikkine jännittävine käänteineen on mukana myös epäuskottavuutta, mutta eipä se kovin suuri synti ole tämäntyyppisessä kirjassa.

Kadonneet on ehdottomasti nappivalinta tälläisinä ankeina päivinä, kun lunta tuiskuttaa eikä ulos tee mieli mennä. Sivut kääntyilevät vauhdilla ja juoni pitää otteessaan. Erityisesti kaikille dekkarien ja jännityksen ystäville tämä on suoranainen must have.


★★★★ -


Muualla: Hyllyn täydeltä, Kirjavinkit, Rakkaudesta kirjoihin, Ullan luetut kirjat

2 kommenttia:

  1. Ulkona on kivaa, kun on lunta :)
    Ihan uusi kirjailijatuttavuus minulle.

    VastaaPoista
  2. No joo, paitsi jos sitä pyryttää :D En mäkään tästä ollut ennen kuullut mitään. Hmm, onkohan tämä ensimmäinen suomennoskin...

    VastaaPoista