tiistai 24. huhtikuuta 2012

Tuomas Kyrö: Miniä

Tuomas Kyrö: Miniä
Kustantaja: Kirjakauppaliitto, 2012
Sivuja: 122

Liisan on tarkoitus viettää lokoisa ja rentouttava viikonloppu ilman miestä ja lapsia, jotka ovat menneet appiukon luokse viikonlopuksi. Kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, pienen tapaturman tuloksena appiukko ja lapset tulevatkin viikonlopuksi Liisan luo.

Appiukko on melko vaativa vanhus. Liisa tekee parhaansa, jotta appiukolla ei olisi nokan koputtamista: käy kaupassa ostamassa oikeanlaista ruokaa, petaa sänkyyn parhaan tyynyn ja ottaa vielä kelloradionkin yöpöydältä pois, koska tietää, että appiukko vihaa kelloradioita. Yhteiseloa ei ole vielä kovin kauaa kestänyt, kun Liisa joutuu hankalaan tilanteeseen. Hänen pitäisi ehdottomasti päästä lentokentälle vastaanottamaan työpaikan yllätysvieraita Venäjältä, mutta mitä tehdä appiukolle?

Liisa on menestyvä uranainen, joka inhoaa kodinhoitoa ja ruuanlaittoa. Sen sijaan Liisan mies viihtyy seesteisenä koti-isänä, joka muistaa lasten neuvolat ja harrastukset. Mies laittaa ruuan, siivoaa ja ajaa huonommalla autolla kuin vaimonsa. Nykyhetken ohella seurataan Liisan muisteloita ensitapaamisesta appivanhempien kanssa. Nämä olivat mielestäni jopa hauskempaa ja kiinnostavampaa luettavaa kuin nykyhetki.

Kaiken kaikkiaan Miniä on varsin viihdyttävä lukukokemus, pidin kirjasta kovasti. Tirskahtelin useampaan otteseen appiukon sutkautuksille ja ajatuksille. Appiukko kun tuntuu pahoittavan mielensä yhdestä jos toisestakin asiasta. Kirjan loppu oli aavistuksen liiankin höpsö, mutta eipä se lukukokemusta varsinaisesti haitannut. Käväisi myös mielessä, onko kirja kirjoitettu aavistuksen kiireellä ja hutaisten. No, eipä sekään haittaa, koska kyllä ei näin hauskaa kirjaa ole vähään aikaan tullut luettua!

Miniän sai eilen Kirjan ja ruusun päivänä kaupan päälle, kun osti tietyistä kirjakaupoista kirjan tai kirjoja yli kymmenellä eurolla. Myöhemmin kirjaa ei myydä enää missään. Kiva ajatus mielestäni piristää kirjakauppojen myyntiä ja saada samalla Kirjan ja ruusun päivää näkyvämmäksi.

★★★★

Myös Kirsi ja Jokke ovat ehtineet lukemaan kirjan.

p.s. On varmasti eduksi, mikäli on lukenut Mielensäpahoittajan ennen tätä.

5 kommenttia:

 1. Hyvä ja monipuolinen arvio.

  Arvasin, että mielensäpahoittaja olisi pitänyt lukea, kun siihen lopussa viitattiin. Mukava lukea naisen arvio, koska kysehän on miniän ja apen suhteesta.

  VastaaPoista
 2. Höh kirjoitin äsken pitkän kommentin, mutta koska oon töissä en ollutkaan kirjautunut sisään...

  Säpä lukaisit tän nopeasti! Minkä kirjan ostit tätä varten?

  Harmi, jos tästä tulee äkkiä kyhätty vaikutelma. Mutta eikös tää olekin kirjoitettu ihan parissa kuukaudessa?

  Ensin pitää siis lukea Mielensäpahoittaja, hyvä tietää! Mulla sekin venailee hyllyssä :p (malttamattomana puoliksi selattuna...)

  VastaaPoista
 3. Jokke, kiitos! Mielestäni Mielensäpahoittajaa ei ehkä ole välttämätön lukea, mutta se on hyvä lisä, kun hahmo on jo etukäteen tuttu. Miniän ja apen suhde voi olla tosiaankin aika kimurantti :)

  Anni, pysyin Kyrö -linjalla ja ostin Mielensäpahoittajan, koska sitä minulla ei ollut hyllyssä ja se löytyi kohtuuhintaisena. Enpä olekaan perehtynyt kirjan taustoihin, mutta parissa kuukaudessa kirjoitetuksi tämä on oikein mainio kirja. Tosiaan, ei varmasti ole välttämätöntä lukea Mielensäpahoittajaa, mutta suosittelisin tekemään niin.

  VastaaPoista
 4. Luin tämän tänään, oli kyllä loistava teos! En ollut aikaisemmin lukenut Mielensäpahoittajaa (varausjonossa ollaan! :), mutta sen verran olen siitä arvosteluja lukenut, että tähän pääsi hienosti sisään. :D

  VastaaPoista
 5. Jonna, pidät varmasti myös Mielensäpahoittajasta :)

  VastaaPoista