tiistai 10. huhtikuuta 2012

Alain Claude Sulzer: Väärään aikaan

Alain Claude Sulzer: Väärään aikaan
Kustantaja: LURRA Editions, 2012
Alkuteos: Zur Falschen Zeit, 2010 
Suomentanut: Raija Nylander
Sivuja: 242

Kirjan kertoja on tätä nykyä jo iäkäs mies. Nyt hän kuitenkin palaa muistoissaan hetkeen, kun alkoi 17-vuotiaana tutkailemaan erästä valokuvaa tarkemmin. Valokuvassa on hänen isänsä, joka teki itsemurhan vain pari viikkoa lapsensa syntymän jälkeen. Miksi isä on päätynyt itsemurhaan, on jäänyt pojalleen pimeän peittoon, eikä äitikään ole halukas puhumaan aiheesta.

Valokuva herättää tarkemman tutkimisen jälkeen paljon kysymyksiä. Kuka kuvan on ottanut ja miksi? Missä isän kädessä oleva kello on nyt? Kuvan takana on nimi, André Gros. Selviää, että mies on valokuvaaja Pariisista. Tämän ainoan johtolangan perässä poika lähtee selvittämään Pariisiin isänsä mysteeriä.

Pikkuhiljaa pojalle alkaa selvitä isän salattu elämä, minkälaisessa ahdingossa isä on joutunut elämään. Isä ei ole koskaan saanut olla mitä on, häntä on pidetty irstaana sekä sairaana ja lähetetty mielisairaalaan parantumaan. Asioiden auettua on jo hieman helpompi ymmärtää, miksi ennakkoluulojen, syyttelyiden ja tukahdutettujen tunteiden maailmassa elänyt isä on päätynyt hurjaan ratkaisuunsa.

Väärään aikaan kuvaa taitavasti aikansa asenteita ja uskomuksia, kuinka raastavaa on täytynyt olla, jos on ollut erilainen. Kuinka sietämätöntä on rämpiä elämässä, jossa on syntiä olla sellainen, joksi on syntynyt. Elämässä, jossa mieluummin vaietaan kuin puhutaan. Kirja herättää paljon ajatuksia ja havahduttaa lukijan pohtimaan ennakkoluuloja, joita on vallalla myös tänä päivänä. Muistan tämän kirjan varmasti pitkään.

Kirjan kerronta oli aivan aavistuksen välillä viipyilevää, mutta kuitenkin sujuvaa ja nopealukuista. Vaikkakin lukijalle on paljastettu takakansitekstissä tarinan ”salaisuus”, minulla säilyi mielenkiinto aivan viimeisille sivuille asti. Paljon kuitenkin selvisi lukijallekin vasta tarinan edetessä. Tämä oli ensikosketukseni sveitsiläiseen kirjallisuuteen. Pidin kovasti kirjasta ja toivoisin, että mahdollisimman moni sen lukisi.

★★★★

Käy lukemassa myös Hannan arvio kirjasta.

3 kommenttia:

 1. Miekin toivon, että moni tähän kirjaan tarttuu, sillä se oli viipyilevän tarkka ja koskettava.

  VastaaPoista
 2. Hei kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Täälläkin on Sannan lisäksi toinen, kenen olisi syytä hidastaa tahtia ;) Ei pysy tää enää perässä! :)
  t. Annisi

  VastaaPoista
 3. Hanna, toivotaan että moni löytää tämän!
  Annini, tää oli kyllä todella kiinnostava kirja. Mun tahti ei oo läheskään niin paha kuin Sannan ;)

  VastaaPoista