perjantai 6. huhtikuuta 2012

Nataša Dragnić: Kanssasi aina


Kuva: Otava
Nataša Dragnić: Kanssasi aina
Kustantaja: Otava, 2012
Alkuteos: Jeden Tag, jede Stunde, 2011
Suomentanut: Tiina Hakala
Sivuja: 285Kroatiassa asuvat Dora ja Luka tapaavat ensimmäisen kerran päiväkodissa Doran ensimmäisenä päivänä. Ensitapaamisella Luka pyörtyy. Siitä lähtien taiteellisesti lahjakas Luka ja muutaman vuoden nuorempi Dora ovat erottamattomat ja kuin hioutuneet yhteen.

Lukan ja Doran tiet kuitenkin eroavat, kun Doran perhe muuttaa Pariisiin. Vähitellen molemmat sopeutuvat elämään erillään, mutta koskaan he eivät unohda toisiaan. Kaikki on näennäisesti hyvin, mutta jotain kuitenkin puuttuu. 16 vuotta myöhemmin Luka tulee Pariisiin taidenäyttelynsä vuoksi, ja niin he tapaavat jälleen. Ja taas Luka pyörtyy.

Siitä eteenpäin elämä riepottelee molempia. He löytävät ja kadottavat toisensa useita kertoja. Molemmat kuitenkin jatkavat elämäänsä omilla tahoillaan. Yhteisen elämän aloittaminen on lähes mahdotonta, molemmat kun ovat löytäneet tahoillaan uudet puolisot. Aina he kuitenkin kaipaavat toisiaan, ja rakkaus säilyy vuosienkin jälkeen.

Lukan ja Doran elämässä räpiköintiä seurataan pikkulapsista aina keski-ikäisiksi asti. Ensimmäiseksi kirjassa on luku 40 eli tavallaan kirjan lopputilanne, jonka jälkeen tarina aloitetaan alusta. Sama kuvio toistuu kerta toisensa jälkeen; löytyminen ja löytäminen ja taas kadottaminen. Tuska, ahdistus ja epätoivo, kun rakkaus ei yksin riitä ja olosuhteet pakottavat eroamaan aina uudelleen ja uudelleen.

Vaikka en yleensä ole kovinkaan innostunut romanttisista tarinoista, luin tämän yllättävän suurella mielenkiinnolla. Tarina jaksoi pitää ottessaan, vaikkakin se aiheutti minulle myöskin jossain määrin turhautumista etenemättömyydellään ja toistollaan. Tekstissä vilahteli välillä hyvinkin kauniita lauseita ja rakastavaisen epätoivoa onnistuttiin kuvaamaan mielestäni hienosti. Tapahtumapaikkoina Kroatia ja Pariisi olivat virkistävää vaihtelua.

Valitettavasti suuret tunteet muuttuivat välillä ainakin minun silmissäni vähän turhankin imeliksi ja siirappisiksi. Henkilöiden ratkaisut ja ajattelutavat eivät useimmiten tuntuneet kovinkaan loogisilta, vaan niin kuin edellä jo totesin, koin useasti aikamoista turhautumista tapahtumien kulusta. Jokin yllätysmomentti olisi kirjan lopussa ollut paikallaan.

Mutta kyllä tämä kirja varmasti ihailijoita löytää niistä, jotka yleensäkin pitävät romanttisista tarinoista. Mitään hömppää kirja ei mielestäni kuitenkaan ole. Kanssasi aina muuten taipuisi elokuvaksi varmasti täydellisesti, se on kuin tehty siihen.

 ★★★ +

Googlen avulla en löytänyt vielä muita blogiarvioita tästä, joten niitä odotellessa. Aurinkoista ja rentouttavaa pääsiäistä teille, ihanat lukijat!


9 kommenttia:

 1. Oli mukavaa lukea arviosi tästä! Aloittelin kirjaa pari viikkoa sitten, mutta sitten väliin kiilasi joku muu romaani ja Kanssasi aina jäi odottelemaan parempaa aikaa. :) Luen kirjan loppuun varmasti lähiaikoina, ja palaan sitten arvioosi.

  Eniten odotan kirjalta lumoavaa Kroatia-kuvausta (Kroatia on ihana, kuin satumaa!). Toivottavasti sitä on luvassa! :)

  VastaaPoista
 2. Aloitin tuon kirjan just eilen ja nyt sivulla 49 mietin, että jaksanko lukea eteenpäin. Tällä hetkellä ei innosta kovin paljon. Mutta varmaan luen loppuun, koska vaikuttaa aika nopealukuiselta (varsinkin kun hypin nuo pahimmat toistot ohi =).

  VastaaPoista
 3. Mä haluan kyllä lukea tämän jossain vaiheessa. Kroatia kiinnostaa tapahtumapaikkana ja muutenkin vaikuttaa kivalta rakkausvälipalalta ;). Ihanaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 4. Mun mielestä tän tyyliset kirjat on ihania. Melko uusi kirja kuitenkin, mahtaakohan löytyä hyvin kirjastoista... Onko sulla tä omana?

  VastaaPoista
 5. Tämä kuulostaa eksoottisuudessaan lupaavalta, mutta tuntuu, että olen lukenut romansseja nyt ihan riittämiin (tällä hetkellä Gayle Formanin Jos vielä jään kesken). Voi tätä lukemisen määrän paljoutta, huhhuh...

  VastaaPoista
 6. Sara, mielenkiinnolla odottelen mielipidettäsi!
  Mari A, tämä kirja ei varmasti uppoa kaikkiin, varsinkin jos on väärässä mielentilassa lukemaan tälläistä tai ei muuten vaan pidä suurista rakkaustarinoista. Kiinnostavaa kuulla, mitä ajattelet tästä, jos saat kirjan luettua!
  Sanna, Kroatia oli kyllä mukavaa vaihtelua!
  Anni, mulla on jotenkin sellainen kutina että sä saattaisit tykätä tästä. Tää oli mulla lainassa, mutta palautuspäivä on vasta 8.5, joten voin kyllä lainata sitä. Voi olla että kirjastostakin löytyy.
  Noora, älä lue tätä jos et kaipaa rakkautta ja tunteiden paloa, sillä sitä tässä piisaa :)

  VastaaPoista
 7. Kiintoisaa lukea arviota kroatialaisesta kirjasta :)

  VastaaPoista
 8. Oi, kroatialaiseen kirjallisuuteen olisikin mukava tutustua, kun nyt olen Ikkunat auki Eurooppaan-haasteeseenkin heittäytynyt. Tämä vaikuttaa sopivalta kirjalta vaikka kesäretkireppuun heitettäväksi :)

  VastaaPoista
 9. Tämä on varmasti parhaimmillaan juuri kesäisenä lomapäivänä luettavaksi. Kroatialaiseen kirjallisuuteen ei kyllä törmää ihan usein!

  VastaaPoista