sunnuntai 13. marraskuuta 2022

Malin Stehn: Kun vuosi vaihtuu

 

Malin Stehn: Kun vuosi vaihtuu
Kustantaja: Otava, 2022
Alkuteos: Ett gott nytt år, 2021
Suomentanut: Jaana Nikula
Sivuja: 409


Tällä hetkellä jännityskirjojen osalta luen mieluiten ehkäpä tälläisiä ei-poliisivetoisia. Niinpä Kun vuosi vaihtuu olikin minulle varsin mieluisa jo asetelmaltaan. Yleensäkin kiinnostun, kun aletaan viritellä perheen, lähipiirin tai muun vastaavan sisäisiä jännitteitä. Jännitys on sellaista tietyllä tavalla tosielämän jännitystä, periaatteessa sellaista mitä voisi tapahtua ihan oikeastikin.

Kirja alkaa uudenvuodenvietosta, tai pikemminkin kahdesta sellaisesta. Aikuisten juhlissa tuttavaperheen keski-ikäiset pariskunnat kokoontuvat istumaan iltaa, kun taas nuoret ovat päähenkilöpariskunnan, Ninan ja Fredrikin kotona kotibileissä. Ilta sujuu ihan leppoisasti, mitä nyt nuorten puolella tilanne on vähän riistäytymässä käsistä. Vasta seuraavana päivänä kuitenkin valkenee, että yksi henkilö on yön aikana hävinnyt. Alkaa kiivas ajojahti, katse kääntyy vuoroin jokaiseen. Mitä ihmettä on tapahtunut?

Ihan hetken alussa ehdin jo tuskailla, että onko tämä nyt ihan viihteellistä ja tylsän pintaliitoelämän kuvausta, mutta ei mennyt kovin kauaa, kun olin jo aivan kirjan koukussa. Henkilöistä moni on jossain määrin ärsyttävä, heille tekisi mieli huutaa että älä nyt noin toimi! Aika klassiseen tyyliin tapahtumia seurataan eri henkilöiden näkövinkkelistä ja välillä hypätään eri aikatasoissa, mutta kyllä tämä kerrontaratkaisu tämäntyyliseen tarinaan istuu varsin oivasti. Kirjan tempo on erityisen sujuva, uusia paljastuksia ja käänteitä tiputellaan tasaiseen tahtiin aina viimeisille sivuille saakka. Loppuratkaisu on yllättävä, kirjailija saa onnistuneesti lukijan epäilemään milloin ketäkin. Olipas mukavaa lukea pitkästä aikaa näin koukuttava ja taidokkaasti kirjoitettu jännityskirja! Tämä ehdottomasti sopii myös sellaisille, jotka vähemän lukevat dekkareita.


★★★★ +

5 kommenttia:

 1. Täytyy pitää mielessä, tykkäisin varmaan itsekin!

  VastaaPoista
 2. Vaikuttaa semmoselta, että tykkäisin tästä kirjasta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkistä, en ole tähän kiinnittänytkään huomiota vaikka muistaisin nähneeni kansikuvan. Mieluiten minäkin luen sellaista jännitystä, jossa ei ole pääosassa poliisit ratkomassa rikoksia.

  VastaaPoista
 4. Oho, minulta on tällainen näköjään mennyt ihan ohi. Pitääkin kurkata. Kuulostaa mukavalta vaihtelulta kaikkiin viime aikoina lukemiini dekkareihin, joissa on päähenkilönä traumatisoitunut, mutta poliisina taitava nuori nainen...

  VastaaPoista
 5. Enpä ole tällaista kirjailijanimeä koskaan kuullutkaan. Ei mikään ihme, kun Ruotsissa ilmestyy vuosittain 350 kotimaista dekkaria.
  Tämä kyllä singahti kuunteluhyllyyni alkukielisenä versiona. Ruotsalaiset kun vaan tekevät äänikirjan niin paljon suomalaisia huolelisemmin. Kiitos vinkistä!
  Minna /KBC

  VastaaPoista