keskiviikko 10. elokuuta 2022

Satu Rämö: Hildur

 

Satu Rämö: Hildur
Kustantaja: Wsoy, 2022
Sivuja: 363


Hildur on yksi viimeaikojen puhutuimmista kotimaisista dekkareista ja se on saanut jo paljon näkyvyyttä. Eikä ihme! Se on mukavan raikas uutukainen, joka koukuttaa nopeasti lukijansa. 

Kirjan keskiössä on Hildur -niminen poliisi. Hän on nuori perheetön nainen, joka vapaa-aikana harrastaa surffausta ja elelee Islannissa pikkylässä ja hoitaa jos jonkinlaisia poliisintehtäviä, koska on kylänsä ainoa rikostutkija. Hildur alkaa selvittää sattuneen lumivyöryn "jälkipyykkiä" ja sieltä paljastuukin yhtä ja toista. Parikseen hän saa suomalaisen Jakobin.

Hildurissa on paljon uutta: miljöö on vaihtelua perinteisille kotimaisille dekkareille, tai no oikeastaan pohjoismaisillekin, vaikka toki muutamia islantilaisia onkin viime vuosina ilmestynyt. Islannin karuus on kiehtovaa. Suomalainen Jakob on aika mielenkiintoinen henkilö etenkin jatkuvan neulomisvimmansa vuoksi. Hän käy raskasta huoltajuuskiistaa lapsestaan. Ei mikään tyypillinen dekkarihenkilö! Mutta aika paljon on myös jo nähtyä. Hildurilla on menneisyydessään painolastinaan tragedia, joka vähitellen kietoutuu mukaan kirjan juoneen. Tietynlainen sankarimaisuus hänessä kuitenkin kiiltää, kaikkine sporttisuuksineensa. Välillä lukijalle puhuu "mysteerikertoja" eli arvatenkin syyllinen.

Kokonaisuutena Hildur on joka tapauksessa toimiva ja kiinnostava. Loppuratkaisu ja juonenkäänteet ovat sujuvia ja kirja pitää mukavasti otteessaan. Se ei ehkä tarjoa mitään kovin tajunnanräjäyttävää, mutta on sen verran kelpo perusdekkari, jossa on mukana kuitenkin pientä omaa pilkettä, että uskallan suositella sitä kyllä kaikille ja jään varmasti itsekin seuraamaan ja odottelemaan mahdollisia jatko-osia.


★★★ ½

4 kommenttia:

 1. Vähän kiinnostaa minuakin tämä dekkari. Islanti on tosi kiehtova maa.

  VastaaPoista
 2. Kuunneltiin tämä yhdessä mieheni kanssa pitkällä automatkalla. Luontokuvaus ja tunnelma kiehtovia, mutta rikoksen selvittäminen itse olisi ollut aika mahdotonta. Monesti se jäi ihan taka-alalle. Kurkkasin välillä paljonko tätä on vielä jäljellä, yli 3 tuntia, argh, olisi voinut tiivistää.

  VastaaPoista
 3. Minulle Hildur on hyvinkin vahvaa perustasoa tuorein maustein. Jotain jäi kuitenkin puuttumaan sellaisesta täydelisyydestä, että odottaisin jo malttamattomana seuraavaa Hilduria. Toki senkin varmasti luen/kuuntelen.
  Minna /KBC

  VastaaPoista
 4. Tykkäsin tästä! Varsinkin äänikirjana tähän maailmaan oli mukava upota ja dekkarijuoni eteni itselleni sopivaan tahtiin. Mielenkiintoista nähdä, miten sarja etenee!

  VastaaPoista