keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Lucy Foley: Jahti

 

Lucy Foley: Jahti
Kustantaja: Otava, 2020
Alkuteos: The Hunting Party, 2019
Suomentanut: Satu Leveelahti
Sivuja: 382


Jahti tuli minulle juuri oikeaan aikaan luettavaksi. Edellinen Atwood oli melko työläs rutistus, joten nyt oli ihan oikea aika saada jotain vähän helpompaa luettavaa. 

Kirja sijoittuu mielenkiintoiseen miljööseen: Skotlannin ylämailla olevalle metsästysmajalle, jonne kolmekympisten kaverusten porukka on tullut viettämään uutta vuotta. Kuten arvata saattaa, tapahtuu murha. Mutta näin eristyksessä olevalla paikalla ei oikein ole muuta vaihtoehtoa, kuin se, että tekijänä on joku kaveruksista tai sitten mahdollisesti joku paikan henkilökuntaan kuuluva. 


Jahti on mielestäni oiva esimerkki perusdekkarista. Heti alkuun katsojille selviää lopputulos ja vähitellen aletaan punoa tapahtumia, jotka ovat kaiken takana. Tapahtumien kertojaääni vaihtelee koko ajan ja tarinaa seurataan kahdessa aikatasossa: ennen murhaa ja murhan jälkeen. Kyllähän tämä kertojaäänten vaihtelu tuo tapahtumiin lisäsyvyyttä, mutta jotenkin tuntuu, että tämä kerrontatapa dekkareissa on jo enemmän sääntö kuin poikkeus, eikä siten ole mitenkään kovin omaperäinen ratkaisu. 

Luin kirjan aika nopeasti, se oli koukuttava ja viihteellinen. Loppuratkaisu oli minusta ihan onnistunut ja erityisen kiehtovana pidin tapahtumaympäristöä. Joku kliseisyys minua kirjassa kuitenkin vaivasi etenkin henkilöhahmoissa. Minun makuuni kirjassa oli vähän turhankin paljon ihmissuhdeasiaa, flirttailua, ihastumisia ja vastaavaa. Tämän vuoksi mietinkin, olisiko kirjan optimaalisin kohdeyleisö vähän itseäni nuoremmat lukijat. Jahtia voi kuitenkin hyvillä mielin suositella vaikkapa viihdyttäväksi joululomalukemiseksi.


★★★ ½

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti