maanantai 18. kesäkuuta 2012

Veera Vaahtera: Onnellisesti eksyksissä

Veera Vaahtera: Onnellisesti eksyksissä
Kustantaja: Tammi, 2012
Sivuja: 272

Näin kesäloman lähestyessä aloin kaivata jotain kepeää luettavaa hieman vakavampien kirjojen väliin. Olen lukenut blogeista kehuvia arvioita Pauliina Vanhatalon romaaneista, erityisesti hänen tuoreimmastaan, Korvaamaton -kirjasta. Vanhatalon tuotantoon en ole aikaisemmin tutustunut, mutta nyt kiinnostuin tästä Onnellisesti eksyksissä -kirjasta, joka on kirjoitettu Vanhatalon alter egon, Veera Vaahteran, nimissä.

Kirja kertoo pian 28 -vuotiaasta Emmasta, joka on eksysissä monenkin asian suhteen. Pitäisi valmistua ja saada gradu aikaiseksi. Pitäisi löytää koti ja työpaikka, jolla rahoittaisi asumisen uudessa kodissa vanhan opiskelijasolun sijasta. Ja mitä tärkeintä, pitäisi pysyä erossa vääränlaisista miehistä.

Emma kamppailee arjesta selviytymisen kanssa. Rahaa ei ole nimeksikään, kämppis on tylsä. Äiti on yli-innokas hääräilijä, joka ei malta pysyä tyttärensä yksityiselämästä erossa. Facebookissakin täytyy käydä tykkäilemässä, päivittämässä ja kommentoimassa. Lisäksi kuvioita sekoittavat kolme miestä, jotka kaikki aiheuttavat Emmassa jonkinasteisia väristyksiä. On yliopiston opettaja, parhaan ystävän poikakaveri sekä eräs kiinnostava renttu, joka ei pysty pitämään lupauksiaan tai asettumaan aloilleen. Asiat kuitenkin loppujen lopuksi järjestyvät, tottakai.

Onnellisesti eksyksissä täytti toiveeni kepeästä kesälukemisesta, sillä kepeä se toden totta on. Omassa genressään se on ihan kelpo kirja ja oivallista viihdykettä. Sillä on hetkensä, aika ajoin teksti on humoristisen söpöä ja viihdyttävääkin, vaikkakin lukiessa ajatukset myös häälyivät vaivautuneisuudenkin rajamailla. Mielenkiinto säilyy, vaikkakin tarina on hyvin ennalta-arvattava, mikä ei tietysti tässä genressä ole välttämättä kovinkaan poikkeavaa tai edes haitaksikaan. Minua häiritsi hieman se, että päähenkilön toiminta ja ajatukset olivat aika kaukana melkein kolmekymppisestä naisesta. Uskottavampaa olisi ollut, mikäli päähenkilö olisi kymmenisen vuotta nuorempi. Sen ikäinen varmasti tämän kirjan ihanteellinen kohdelukijakin on.

Suosittelen kevyttä kesälukemista ja viihdykettä etsiville, liiallista syventymistä ja keskittymistä karttavalle. 

★★ +

5 kommenttia:

 1. Juuri jotain tällaista kevyttäkin kevyempää lukemista mie tarvitsisin juuri nyt!

  Voin hyvin samaistua jokaiseen melkein kolmekymppiseen, jonka pitäisi saada gradu valmiiksi, löytää työpaikka ja asettua muutenkin aloilleen. Kuullostaa hyvin tutulta :)

  VastaaPoista
 2. Unni, tämä voisi olla kyllä juuri sinun hetkeesi sopiva kirja!

  VastaaPoista
 3. Keveys on vaikea laji! Tällaisten "kolmekymppinen sinkku etsii itseään ja rakkautta" -kirjojen sudenkuoppana on ehkä juuri tuo, että keveyttä/hauskuutta tavoitellessa touhu alkaa helposti tuntua jotenkin vähän epäaikuiselta, vaikka tuon elämänvaiheen valinnat ja ilot ja huolet "vakavia" aikuisten asioita ovatkin. Mutta oikeassa lukutilanteessa ja -tunnelmassa tämäntyyppisiä kirjoja on ihana lukea, ja tämä kuulostaa tosiaan lajissaan kiinnostavalta tapaukselta; täytyy pistää nimi korvan taakse!

  VastaaPoista
 4. Hmm, tällainen kepeä välipalakirja voisi nyt maistua, mutta arviosi kirjasta pisti epäröimään. Olen itse vain vähän Emmaa vanhempi, mutta eri elämäntilanteessa (tosin gradu kesken täälläkin...), ja jos Emma on enemmän 18-vuotiaan oloinen niin voi olla turhankin vieraannuttava lukukokemus... :D Mutta pitääpä metsästää kirjastosta tämä ja testata, joskus pitää saada aivot narikkaan! Kiitos kirjavinkistä!

  VastaaPoista
 5. Kiva kansi! Laitan nimen mieleen kevyen välipalanälän varalle :)

  VastaaPoista