torstai 14. kesäkuuta 2012

Carol Shields: Rakkauden tasavalta

Carol Shields: Rakkauden tasavalta
Kustantaja: Otava, 2011, Seven -pokkari
Ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi v. 2002
Alkuteos: The Republic of Love, 1992
Suomentanut: Hanna Tarkka
Sivuja: 433

Ihan tavallisessa korttelissa asuvat toisistaan autuaan tietämättöminä lähes naapureina nainen ja mies. Tuo nainen on hieman yli kolmekymppinen Fay McLeod. Hän työskentelee Kansanperinteen tutkimuskeskuksessa niin kuin hänen tuore ex-miehensä Peterkin. Siitä ei ole kovin pitkää aikaa kun Fay halusi erota Peteristä, rakkaus vain tuntui loppuvan.

Toisella puolella tietä asuu Tom Avery. Mies, jolla on vauvana ollut 27 äitiä, koska silloinen oma teini-ikäinen äiti ei pystynyt ottamaan vastuuta pojastaan ja Tom oli sijoitettuna eräänlaiseen kotitalousoppilaitokseen "harjoitteluvauvaksi". Tom on eronnut (itseasiassa kolmasti). Avioliitot ovat päättyneet, Tom on rakastunut vääriin naisiin. Nyt Tom on melko yksinäinen ja epävarma mies, joka saa elantonsa radiojuontajana, niin sanotulla Yölinjalla ja joka hakee lohtua viikottaisista Eronneiden kerhon tapaamisista. Tom pelkää muun muassa pikkulapsia, saksanpaimenkoiria, puhelinkioskeja ja raejuustoa

Onnekkaan sattuman tai myötämielisen kohtalon johdatuksesta Fay ja Tom tapaavat lasten syntymäpäiväkutsuilla. Tuossa hetkessä oli jotain taikaa, nämä kaksi rakkaudessa pettynyttä tuntevat toisiinsa heti jotain erityistä. He rakastuvat ja alkavat rakastaa. Kaikkihan on ihan helppoa, kun on joku jota rakastaa! Vai onko?

Olisin voinut kopioida tähän arvioni Ruohonvihreää -kirjan blogiarviostani. Shieldsin taito ja magia näyttää toistuvan hänen kaikissa kirjoissaan! Shields kuvaa tässäkin hersyvän nokkelasti arjen pieniä sattumuksia ja tilanteita. Henkilöhahmot ovat koskettavia, aitoja ja inhimillisiä (rakastuin Tom Averyyn!).

Rakkauden tasavalta on kirja, no tottakai, rakkaudesta. Rakkaudessa haparoimisesta, onnistumisesta, epäonnistumisesta, löytämisestä, etsimisestä. Se on myös kirja appivanhemmista, merenneidoista ja ihmismielen liikkeistä. Vääristä ja oikeista valinnoista. Elämän hassuista sattumuksista.

Yleensä kirjat ja kirjailijat jakavat mielipiteitä. Mutta minä en kertakaikkiaan voi uskoa, että Carol Shields jakaa mielipiteitä. Se ei vaan ole mahdollista! Minä en ymmärrä, voiko Shieldsin kirjoihin olla rakastumatta? No, tämä alkaa mennä jo ylistäväksi hehkutukseksi. Jos etsimällä etsin, pieni, oikeastaan ei edes silminnähtävä miinus antamiini tähtiin tulee siitä, että kirja oli hieman liian pitkä, joihinkin tilanteisiin ja menneisiin asioihin jäätiin hieman liian pitkäksi aikaa. Mutta vain ihan hieman! Kokonaisuudessaan tämä oli ihana, rakastettava, loistava kirja (jos jollekin jäi vielä epäselväksi)!


"Lähes jokaisella ihmisellä on tilaisuus sanoa se – minä rakastan sinua. Ja kuulla nuo sanat. Rakkaushan on tasavalta, ei kuningaskunta."

★★★★★ -


Myös on Linnea on ihastunut Rakkauden tasavaltaan ja Tom Averyyn.

16 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa! Tämä onkin Shields, jota en ole lukenut, eikä ole vielä edes listalla,vaikka nytkin luen blogiini paria vanhempaa Shieldsiä.

  Minä en kauheasti innostunut Pikkuseikoista, mutta Ruohonvihreää meni minulle päähän kuin häkä.

  Kiitos lukuvinkistä!

  VastaaPoista
 2. Rakkauden tasavalta on ehdoton Shields-suosikkini, todella hieno kirja!

  VastaaPoista
 3. Juuri näin! Rakkauden tasavalta on minunkin Shields-suosikkini, ollut jo melkein kymmenen vuotta. Ihanaa, että sinäkin pidit kovasti.

  T.Lumiomenan Katja

  VastaaPoista
 4. Hih, varsinkin tuo raejuustopelko kuulostaa mielenkiintoiselta ;) Olen joskus lukenut Shieldsin Kivipäiväkirjat, mutta minulla ei ole siitä minkäänlaista muistikuvaa! Kirjasta ei ole jäänyt myöskään minkäänlaista kommenttia tai muistiinpanoa, silloin kirjasin vain kirjan ja kirjailijan nimen ja lukupäivän lukupäiväkirjaan. Aion kuitenkin tutustua hänen kirjoihin uudelleen :)

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Niin minä en tosiaan ole kirjailijaan rakastunut, vaan edelleen tahkon Tavallisia ihmeitä puoliksi väkipakolla. Luulen, että pienempänä annoksena uppoaisi, mutta mutta. Arviota tulossa toivottavasti pian minulta!

  VastaaPoista
 7. Minä hyydyin Pikkuseikkojen alkumetreille. Olen kuitenkin jo päättänyt että Shieldsin on saatava uusi mahdollisuus. Tämä iski heti tulta. Lukulista sai taas jatketta!

  VastaaPoista
 8. Olen yhä vakuuttuneempi siittä että minunkin on tutustuttava Shieldsin tuotantoon. :)

  VastaaPoista
 9. Minä pidin Rakkauden tasavallasta, ja Kivipäiväkirjoista, ja Larryn juhlista, ja ...

  VastaaPoista
 10. Shieldsin esikoinen eksyi hyllyyni vähän aikaa sitten. Ihanaa, että olet löytänyt kirjailijarakkauden, se on aina niin upea kokemus! :) Innostit miutakin nyt tarttumaan tähän kirjailijaan. :)

  VastaaPoista
 11. Joo kyllä sun arvion perusteella tulee kirja luettua loppuun :))

  VastaaPoista
 12. En ihan kokonaan uskaltanut lukea arviotasi, koska kirja on minullakin tuossa hyllyssä. Sain sen luettavakseni Ota riski ja rakastu kirjaan -haasteessa. Kiva huomata, että sinä ja kommenttien mukaan moni muukin on ihastunut kirjaan.

  VastaaPoista
 13. Kiitos ilahduttavista kommenteistanne!
  Leena, minulla on sellainen pieni haisu, että voisit pitää tästä.
  Tuija, minä olen lukenut Shieldsiltä vasta kolme kirjaa, enkä osaa päättää onko tämä vai Ruohonvihreää suosikkini tähänastisista.
  Katja, ei tästä voi olla pitämättä!
  Villasukka, mahdotonta olla tuntematta sympatiaa ihmistä kohtaan, joka pelkää raejuustoa :) Aloita tästä tai Ruohonvihreäästä Shieldsiin tutustuminen!
  Katri, minä olen huono lukemaan novelleja, ja vaikka Shields -euforiassa nyt kieriskelenkin, en tiedä pitäisinkö hänen novellikokoelmastaan.
  Elma Ilona, olen varma ettet pety, jos annat toisen mahdollisuuden!
  Aletheia, ehdottomasti!
  Margit, ihanaa että minulla on vielä Kivipäiväkirjat ja Larryn juhlat lukematta!
  noora, voin jo kolmen lukemani Shieldsin perusteella todeta, että hän on yksi kirjailijasuosikeistani. Suosittelen sinuakin tutustumaan, ehkä pitäisit enemmän Ruohonvihreää -kirjasta?
  Anni, vaikka tiedätkin miten kirja päättyy, kannattaa silti lukea.
  Tintti, kiinnostuksella odotan sinun mielipidettäsi tästä kirjasta!

  VastaaPoista
 14. Kirjoitin juuri Sannalle (Luettua-blogiin), että tämä kirja houkuttaa kovasti hänen antamiensa 5 tähden takia ja nyt huomasin, että sinäkin olit antanut kirjalle melkein 5 tähteä! Suuri houkutus lainata kirja.. :)

  VastaaPoista
 15. En ole jostain syystä lukenut Shieldsiä aiemmin, vaikka pidän yleensä erittäin paljon amerikkalaisista (nais)kertojista. Tämä kirja oli kuitenkin mielestäni todellinen pettymys, laahaavan tylsä ja jotenkin vaivaannuttavan teennäinen, tai sitten käännös ei pysty tekemään kirjalle oikeutta. Lähdin kirjan luettuani etsimään arvosteluja, koska epäilen että olen vain missannut jotain ottaen huomioon kirjailijan maineen ja suosion. Pidän tämän ensilukemani perusteella esim. Alice Munroa paljon parempana ihmismielen liikahdusten kuvaajana. Mutta ehkä kokeilen vielä jotain toista Shieldsiä ennen kuin luovutan - mitä suosittelisitte? Mikä on hänen paras teoksensa mielestänne?

  VastaaPoista
 16. Anonyymi, Shieldsin tyylissä saattaa olla jotain sellaista, joka puree toisiin ja toisiin taas ei. Minä kuulun ensimmäiseen joukkoon, ja myös tämä Rakkauden tasavalta ihastutti minua suuresti muun muassa oivaltavalla tarkkanäköisyydellään. Olen vielä melko Shields -aloittelija, koska olen tämän lisäksi lukenut vain Ruohonvihreään ja Ellein, pidin myös niistä kovin. Ehkä voisit yrittää tuota Ruohonvihreää -kirjaa? Se on kuitenkin melko erilainen kuin Rakkauden tasavalta.

  VastaaPoista