lauantai 29. lokakuuta 2022

Pauliina Vanhatalo: Vastuulliset

Pauliina Vanhatalo: Vastuulliset
Kustantaja: Tammi, 2022
Sivuja: 252


Pauliina Vanhatalo on minulle nimenä ollut tuttu, mutta en ole hänen kirjojaan ennen lukenut. Siispä mielenkiinnolla tartuin hänen uutukaiseensa Vastuulliset

Kirjassa seurataan pienehkön tehdaskaupungin elämää kolmesta eri näkövinkkelistä. On pieni poika Lenni, joka muuttaa perheensä kanssa paikkakunnalle taloon, jolla on varsin synkeä historia. Talossa on tehty perhesurma. On Niina, opettaja, joka kipuilee arjessa narkomaanipojan kanssa ja sitten on vielä Pasi, jolla on vahva yhteys perhesurman tehneeseen perheeseen. Kaikilla raskaat taakat omilla tavoillaan ja kirjan nimen mukaan varmasti jonkinlainen vastuullisuus painaa heitä jokaista.

Miljöössä on jotain kiinnostavaa, se on arkinen, kaikille tutun tyyppinen ympäristö. Vastuulliset on ensimmäisiä lukemiani kirjoja, jossa korona-ajan erityispiirteet on nostettu useampaan kertaan esiille, esim huomioimalla onko jollakulla maskia vai ei. Pauliina Vanhatalo kirjoittaa sujuvasti, helposti lähestyttävästi. Joku pieni etäännys minulla kirjaan jäi, mutta uskon sen ensisijaisesti olevan seurausta siitä, että en kokenut henkilöihin varsinaista samastumista, eivätkä ne jostain merkillisestä syystä oikein puhutelleet. Tämähän on kuitenkin henkilökohtainen mieltymys ja uskonkin kirjan tarjoavan aivan eri elämyksen sellaisille, joiden on helpompi jakaa tuntojaan henkilöiden kanssa. Yleisestikään en jostain syystä ole kovin innostunut lapsikertojista tai lapsen näkökulmasta kirjotutetusta tekstistä, mistä lie tämä sitten johtuu. Toki olihan Vastuullisissa äänessä paljon muutkin kuin lapset. Kirjan tyyli on aika aukikirjoitettua, minun makuuni ehkä vähän turhankin. Teemojen osalta perhesurmat on rankka, mutta tärkeä nosto, josta en kovinkaan ole törmännyt kirjoitettavan. Kirja muistuttaa, kuinka laajasti eri tragediat vaikuttavat moneen ympärillä olevaan ihmiseen.


★★★ +


2 kommenttia:

  1. Vanhtalo on mun lukulistalla jo ihan senki takia, että hän on yhen mun ystävän lempikirjailijoita. Tässä kirjassa aihe on kyllä mielenkiintoinen.

    VastaaPoista
  2. Aihepiiri on tärkeä. Kuka kantaa vastuun, kun joku perheenjäsenistä sairastuu tai perheen sisällä on muita ongelmia?

    VastaaPoista