lauantai 2. toukokuuta 2020

Herman Koch: Suomen päivät

Herman Koch: Suomen päivät
Kustantaja: Siltala, 2020
Alkuteos: Finse dagen, 2020
Suomentanut: Antero Helasvuo
Sivuja: 328

Uusimman Herman Kochin suomennoksen kanssa minulla kävi niin, että aivan satunnaisen kustantajien sivujen selaamisen hetkellä huomasin suorastaan kauhukseni että Kochilta on ilmestynyt uusi kirja. Järkytyin! Miten minulta oli mennyt ohi tämä? Koch on aivan ehdottomasti yksi lempikirjailijoitani; Illallinen on kaikista lukemistani kirjoista parhaiden top vitosessa selkeästi! Se oli aivan täydellinen! Olen rakastanut kyllä muitakin hänen suomennettuja kirjojaan.

No onnekseni sain Suomen päivät käsiini! Seuraava mieltäni vavahduttava asia olikin, että Kochilla on yhteyksiä Suomeen. En todellakaan tiennyt että hän on nuoruusvuosinaan viettänyt Suomessa elämästään tovin. Kirjan nimestä voisi äkkisellään päätellä että kirja kertoisi Kochin Suomen päivistä, ja kertoohan se, mutta se kertoo myös paljon muusta. Kirja on  omaelämänkerrallinen muistelma, joskin eihän lukija siitä täyteen varmuuteen pääse, onko muistoissa jotain lisättyä, jotain muutettua tai jotain poisjätettyä.

Suomen päivät kertoo 19-vuotiaasta Herman Kochista, joka lähtee kauaksi pois kotoa kaukaiseen kylmään Suomeen, jossa lumihiutaleetkin ovat painavampia kuin hänen kotimaassaan Alankomaissa. Nuorukainen astuu kertakaikkisesti mukavuusalueensa ulkopuolelle kaikkien puidenkaatojen, peltotöiden ja traktoreiden maailmassa. Suomen ajat ovat kaikesta päätelleen olleet Kochille tärkeitä toveja niin itsenäistymisen kuin kasvunkin osalta - ja tapasihan hän siellä myös henkilön, joka on ikuisesti jäävä hänen mieleensä.

Kuten mainitsin, teos kertoo myös paljon muustakin kuin kirjailijan Suomen ajoista. Koch avaa lukijalleen lapsuuttaan, suhdettaan vanhempiinsa (sekä myös heidän suhdettaan), nuoruuttaan ja kasvuaan siksi henkilöksi mitä hän on nyt. Kochista rakentuu aivan uusi kuva - ja voi kuinka kiinnostava kuva se onkaan!

En tiedä miten voisin ylistää kirjailijaa tarpeeksi! Suomen päivät ovat täynnä pieniä mutta osuvia hihityttäviä havintoja (esimerkiksi Kochin selostus hotellien huoneiden avaimista ilahdutti minua aivan hirveästi ja tietysti huomiot Suomesta ja suomalaisista olivat huikeaa luettavaa!), se on tarkkanököinen ja oivaltava. Kochilla on upea taito asettua ikäänkuin itsensä ulkopuolelle tarkkailemaan omia tekemisiään, omia ajatuksiaan ja omia päätöksiään. Tulee mieleen, että hyvällä kirjailijalla on oltava myös laaja psykologinen osaaminen - kyky selittää ja perustella ihmismielen koukeroita ja löytää pienimmätkin jännitteet ihmissuhteista. Joku selittämätön rehellisyys, sellainen avoin "tässä minä nyt olen" -asenne on pohjana koko kirjalle. Koch osaa kaikkine inhimillisine piirteineen tulla todella lähelle lukijaansa.

Ehdottomasti suosittelen kirjaa kaikille, etenkin muille Koch -faneille kirja on oikea kultakimpale!


★★★★ ½



6 kommenttia:

  1. Kiitos kirjan esittelystä. En ole lukenut yhtään Kochia, mutta niin kauniisti kirjoitat, että Koch täytyy ehdottomasti laittaa lukulistalle. Kiitos vinkistä. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  2. Kiitos <3

    Uskon että jos luet Illallisen, haluat varmasti lukea muutkin!

    Oikein mukavaa sunnuntaita myös sinulle!

    VastaaPoista
  3. Ei olekaan tämä Koch lainkaan tuttu, mutta oli tultava lukemaan arvostelu, kun kansikuva oli niin sympaattinen. :D Tälläinen omaelämäkerrallinen kirjallisuus on tosin itselleni aika vierasta, mutta kirja kuulostaa hyvältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet onnekas jos sinulla on kaikki Kochit vielä lukematta!

      Poista
  4. Tämä on varauksessa. Minähän luin tosi vastahankaisesti Kochin kirjoja, sillä järkytyin Illallisesta. En aikonut lukea Lääkäriä, no luin sen ja olen syttynyt Kochin teoksille. Olen lukenut kaikki suomennokset paitsi tätä uusinta, joka kiitos sinulle, kuulostaa kiinnostavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, olisi kiinnostavaa kuulla lisää tuosta Illallinen -järkytyksestä! Itse niin rakastin sitä!

      Poista