maanantai 26. joulukuuta 2016

Herman Koch: Naapuri

Herman Koch: Naapuri
Kustantaja: Siltala, 2015
Alkuteos: Geachte Heer M., 2014
Suomentanut: Sanna van Leeuwen
Sivuja:515

Olen lukenut Kochilta kaksi kirjaa ja voin julistaa hänet ehdottomasti yhdeksi suosikkikirjailijakseni! Illallinen oli jotain mieletöntä, yksi kaikkien aikojen suosikkikirjoistani. Naapuri  ei ollut ihan niin mieletön, mutta erinomainen kuitenkin.

Naapurissa eletään kahdessa eri todellisuudessa. On kirjailija, M (sanottakoon että ärsyynnyn lievästi, jos kirjan henkilöiden niminä on vain yksi kirjain) ja on hänen läpimurtokirjansa. Toisaalla seurataan tätä nykyhetkeä, toisaalla taas tätä tositapahtumiin perustuvan kirjan kuvaamaa aikaa. Siinä tarinassa keskiössä on nuori teinityttö Laura. Lukijalle valotetaan hänen elämäänsä ja ystävyyssuhteitaansa sekä romanssia koulun erään opettajan kanssa. Tämän Laura kuitenkin kylmän viileästi hylkää ja vieläpä siirtyy seuraavaan suhteeseen kuin lennosta, tällä kertaa oman ikäisen pojan kanssa. Tästä M. sitten kirjoittaa kirjan. Ja kuluu aikaa, mutta eräs naapurissa asuva mies on pitkänkin ajan jälkeen hyvin hyvin kiinnostunut M.:stä ja hänen tekemisistään...

Kerronta on tiivistä ja tapahtumat kietovat lukijan mukaan jo alusta alkaen. Lauran ja hänen ystäväporukkansa kuvailu oli kiinnostavaa erityisesti siksi, että siihen Koch oli saanut luotua useamman erittäin mielenkiintoisen henkilön. Nykyajassa elävä kirjailija, sekä häntä kyttäävä naapuri ovat hekin varsin ovelia ja onnistuneita. Kochilla on kyllä hämmentävä taito saada kirjoihin mukaan niin todentuntuisia, karheita ja mielenkiintoisia hahmoja!

Naapuri on aika pitkä kirja. Se on ehkä ainoa pieni miinus. Sekin vain minun omista lähtökohdistani tullut miinus; olen vähän huono kovin pitkien kirjojen kanssa, ellei niissä sitten ole jotain oikein erikoista ja poikkeavaa. Naapurissa kyllä melkein oli, ehkä ihan aavistuksen olisi voinut lyhentää. En oikein osaa sanoa, olisiko mitään voinut jättää pois ilman että kokonaisuus kärsii, vaikka noin äkkiseltään ajattelisin että kirjassa on kuvailtu aika paljoan kaikkea, millä ei sen ydinjuonen kanssa ole välttämättä kauheasti tekemistä.

Mutta summa summarum. Koch on upea kirjailija! Suomentaja on myös upea, kun hän on saanut tunnelman välitettyä niin täydellisenä. Koch on tarkka, verbaalisesti ylivoimainen, taitava juonenpunoja ja henkilöiden kuvaaja. Hän on hauska, nokkela ja fiksu! Onneksi minulla on kirjailijalta vielä ainakin Lääkäri lukematta!

★★★★ ½


Muita Naapurin tarinaan uppoutuneita: Rakkaudesta kirjoihin, Mari A:n kirjablogi

2 kommenttia:

  1. Kochin kirjat eivät voi jättää ketään kylmäksi. Kirjat ovat outoja, ne ovat erikoisia, paikoin jopa ilkeitä, mutta niitä ei voi olla lukematta. Olen lukenut kaikki kolme suomennettua teosta.

    VastaaPoista
  2. Ihan samaa mieltä, näissä on jotain härskiä ilkeyttä ja jotain niin koukuttavaa!

    VastaaPoista