perjantai 16. syyskuuta 2022

Johanna Holmström: Selkounien käsikirja

 

Johanna Holmström: Selkounien käsikirja
Kustantaja: Otava, 2022
Sivuja: 254


Pidin aivan todella todella paljon muutama vuosi sitten ilmestyneestä Johanna Holmströmin Sielujen saaresta. En siis tietenkään epäröinyt tarttua tähän juuri ilmestyneeseen tuotokseen. Selkounien käsikirja on jonkinlainen kertomuskokoelma, joka sisältää niin arkirealisimia, kauhua, kuin dystopiaakin.

Kirjan alkupää oli minulle mieluisaa luettavaa ja ensimmäisistä kertomuksista pidin tosi paljon, vaikka niissä olikin aika hirvittäviä asioita (kuten kertomus vaivoja pakastavasta äidistä, josta idea on ammennettu tosielämästä muutamien vuosien takaa). Erikoisia otuksia kasvattava rouva oli myös jossain määrin karmiva, ja tarina toi minulle mieleen Ennen päivänlaskua ei voi -kirjan. 

Johanna Hölmströmin poikkeuksellinen kirjoitustaito näkyy kyllä tässäkin. Kirja on tarkkanäköinen. Se kuvaa uskottavasti ihmissuhteita, pelkoa ja ihmismielen koukeroita. Ja toki luovuus sekä mielikuvitus on aivan omaa luokkaansa! Kokonaiskokemukseen vaikuttaa sitten paljon ihan omat mieltymykseni: en ole kovin suuri dystopioiden ja etenkään sellaisten "scifihenkisten dystopioiden" ystävä. Täten esim kirjan viimeinen tarina ei ollut ihan minun juttuni. Pidin myös kovasti siitä, että tarinoissa oli enemmän ja vähemmän sidoksia toisiin tarinoihin, niissä esim vilahtelivat samat henkilöt. Innolla jään odottamaan Johanna Holmströmin tulevaa tuotantoa, toivottavasti sellaista on tiedossa!


★★★★ -

1 kommentti:

  1. Kiitos kiinnostavasta kirjavinkistä. Minuun uppoavat nuo dystopiahenkisekin tekstit.

    VastaaPoista