tiistai 28. kesäkuuta 2022

Elizabeth Strout: Voi William!

 

Elizabeth Strout: Voi William!
Kustantaja: Tammi, 2022
Alkuteos: Oh William!, 2021
Suomentanut: Kristiina Rikman
Sivuja: 226


Elizabeth Strout on epäilemättä yksi tämän hetken suosikkikirjailijoitani. Toivon kovasti että hän jatkaa kirjoittamista vielä kauan! Suosikkini on ollut ehkä Olive Kitteridge, mutta kyllä Voi William! oli myös varsin mainio kirja.

Kirjassa päästään jälleen jo aiemmasta kirjasta tutun Lucy Bartonin pariin. Strout on aiemminkin ottanut kirjoihin mukaan henkilöitä aiemmista kirjoistaan ja tämä toimiikin vallan mainiosti. Lucystä en muistanut enää kovin paljoa, muistan että Nimeni on Lucy Barton -kirja kertoi hänen sairaalajaksostaan ja äitinsä kanssa jutustelusta. Nyt Lucy toimii kertojana ja pääkohde kerronnalle on hänen entinen miehensä William.

Ote ja henki kirjassa on stroutmaisen lempeä, henkilöihinsä myötätunnolla ja ymmärryksellä suhtautuva. Se että Williamia seurataan ja katsotaan hänen entisen rouvansa silmin on mielestäni raikas ja onnistunut kerrontatapa. Molemmat ovat menneet elämässään jo eron jälkeen eteenpäin, on uusia kumppaneita. Silti Lucyn ja Williamin välille on jäänyt poikkeuksellinen yhteys, mutta missään siirapissa ei sentään uida. Lucy hermostuu välillä Williamiin, hänen lapsellisuuteensa, huvittavuuteensa. Mutta hän tuntee Williamin hyvin, tietää hänen tapansa ja oikkunsa ja suhtautuu niihin varsin myötämielisesti ajatellen "Voi William!". Kirjassa Lucy ja William lähtevät muutamien sattumusten jälkeen yhteiselle matkalla josta seuraa muutamia sattumuksia lisää.

Pidin kirjasta, sen tunnelmasta, sen tyylistä. Pidin henkilöistä, he ovat niin kovin inhimillisiä. idin kirjan avioliittokuvauksesta, elämänkuvauksesta. Kirjasta jäi hyvä ja lämmin olo. 


★★★★ +

6 kommenttia:

 1. Olive Kitteridge jätti ristiriitaiset fiilikset. Pitäisi varmaan lukea vielä toinen Strout, jotta tietäisi että tykkääkö. :)

  VastaaPoista
 2. Olen Stroutin teosten fani, joten pidin tästäkin teoksesta.

  VastaaPoista
 3. Strout on yksi ehdottomista nykykirjailijasuosikeistani. Tämäkin oli pakko lukea heti tuoreeltaan. Stroutin tyyli viehättää suuresti. Pidän ehkä enemmän Olive-kirjoista, mutta kyllä Lucy Barton -kirjatkin ovat suurenmoisia.

  VastaaPoista
 4. Mulla on Stroutin kokoinen (eli iso) aukko yleissivistyksessä. Pitäisi selvästi lukea, niin moni näitä kehuu.

  VastaaPoista
 5. Lucy Barton oli vaikuttava kirja ja aiheutti paljon keskustelua lukupiirissämme. Totesimme, että mieleen jäi ennen kaikkea tunnelma, ei niinkään yksittäiset tapahtumat. Siinä vaiheessa luin useita kurjien lapsuusolojen kuvauksia, enkä halunnut heti palata Stautiin, mutta Voi William on kyllä lukulistalla.

  VastaaPoista
 6. Tuulia, tänne asti tulin, kunnes tuli sama luettu kirja vastaan! Stroutin kirjat ovat hyviä♥♥ Suursuosikkini on Pikkukaupungin tyttö♥

  VastaaPoista