tiistai 17. toukokuuta 2022

Ragnar Jónasson: Sumu

Ragnar Jónasson: Sumu
Kustantaja: Tammi, 2022
Alkuteos: Mistur, 2017
Englanninnoksesta suomentanut: Oona Nyström
Sivuja: 262


Ragnar Jónassonin hieno dekkaritrilogia saa tämän myötä päätöksensä. Ja täytyy sanoa että tämä trilogia erottuu kyllä edukseen perusdekkarien joukosta monestakin syystä. Miljöönä Islanti on ihana ja niin erilainen kuin vaikkapa perinteisesti pohjoismaisissa dekkareissa tapatumapaikka yleensä. Päähenkilönä oleva Hulda -poliisi on myös aivan omanlaisensa: hänessä ei ole tyypillisiä kliseepiirteitä, vaan hän tuntuu henkilönä poikkeuksellisen samastuttavalta ja inhimilliseltä. Sarjan aikataso etenee persoonallisesti: sarjanhan aloitti ikääntyvänä poliisina toimiva Hulda ja myöhemmissä osissa mennään aina ajassa taaksepäin. 

Tässä kirjassa Hulda on teini-ikäisen Dimman äiti, puolisonsa Jónin kanssa he yrittävät selvitä vanhemmuuden haasteista. Samaan aikaan kaukana Islannin maaseudulla elää myös pariskunta: Erla ja Einar. Heidän elämänsä on varsin erikoista: he elävät totaalisessa eristyksessä kaukana muista ihmisistä, kaukana sivistyksestä. Aina ei ole sähköäkään, eikä esimerkiksi ruokakauppaan lähetä hetken mielijohteesta. Elämä on varsin karua, lunta sataa päivästä toiseen. Eräänä päivänä heidän oveensa koputetaan, mikä käynnistää erikoisen tapahtumien sarjan.

Hulda ei ole tässä kirjassa niin valokeilassa ehkä kuin aiemmissa osissa. Tässä seurataan varsin tiiviisti Erlan ja Einarin elämää ja minä seurasin sitä kyllä suurella mielenkiinnolla. Askeettisuus, karuus ja kylmyys tuntuivat suorastaan omissa luissani ja ytimissänikin. Kirjan tunnelma on poikkeusellisen pahaenteinen. Juonta kuljetetaan sopivan määrätietoisella mutta rauhallisella tempolla ja mielestäni kirja o oikeasti aika jännittävä. Pidin tästä paljon ja odotan kovasti kirjailijan syksyllä ilmestyvää Lumisokea -kirjaa, joka aloittaa uuden sarjan. Näiden kolmen kirjan perusteella Jónasson kohoaa kyllä ehdottomasti suosikkidekkaristieni joukkoon!


★★★ ½

2 kommenttia:

  1. Tässä sarjassa oli aika erikoinen ilmestymisjärjestys. Tykkään Islantiin sijoittuvista kirjoista. Onhan se tosi arktinen maa, joka asettaa arkielämälle isot vaatimukset, jotta selviytyy mm. lumisateista, myrskyistä, tulivuorten heräilyistä jne.

    VastaaPoista
  2. Olen nyt lukenut ihan muuta kuin dekkareita, mutta tämä trilogia kiinnostaa kovasti. Juuri tuo miljöö ja vähän epätavallinen päähenkilö kiehtovat.

    VastaaPoista