lauantai 23. huhtikuuta 2022

Håkan Nesser: Sukujuhlat

 

Håkan Nesser: Sukujuhlat
Kustantaja: Tammi, 2011
Alkuteos: Människa utan hund, 2006
Suomentanut: Saara Villa
Sivuja: 510


Nyt minulla on missiona lukea uutuuksien seassa välillä myös vanhempia kirjoja. Monilla rakastamallani kirjailijalla on vielä paljon lukemattomia kirjoja, joita ei mukamas ehdi lukea kun kiinnostavia uutuuksia tulee niin paljon. Mutta nyt aion alkaa korjata asiaa ja aloitin tämän korjauksen Håkan Nesserin Barbadotti -sarjan ensimmäisestä osasta. Pidinkin siitä niin kovasti, että aion lukea sarjan vielä kokonaan.

Sukujuhlien alkuasetelma on nimensä mukaisesti sukujuhlat. Karl-Erik ja Rosemarie ovat eläkeikäinen pariskunta ja he järvestävät yhteiset syntymäpäiväjuhlat Karl-Erikille ja toiselle tyttäristä, Ebballe. Paikalle saapuu myös toki muu lähiperhe: Ebban mies ja kaksi poikaa, kyseenalaista mainetta niittänyt poika Robert sekä pariskunnan kolmas lapsi Kristina perheineen. Alku on kutkuttava, pariskunta on kuvattu varsin hykerryttävästi. Dekkarimielessä alku käynnistyy aika hitaasti, mutta minua se ei haitannut, koska Nesserillä on taito pitää lukija otteessa. Syntymäpäivien vietto käynnistyy. Ensin perheestä häviää yksi eikä hänestä kuulu mitään. No, ehkäpä hän vain otti hatkat. Mutta sitten häviää toinenkin perheenjäsen - jotain outoa tässä on. He tuntuvat molemmat hävinneet jälkiä jättämättä. Asiaa ryhtyy tutkimaan, kukas muukaan kuin Gunnar Barbadotti. Myös poliisi sai minut heti puolelleen - henkilönä hän on sopivan inhimillinen, ei suinkaan mikään ärsyttävä yli-ihminen tai perinteinen alkoholisoitunut erakko. 

Tämä ei ole mikään toimintajännäri, tapahtumat etenevät verkkaiseen tahtiin. Mutta aivan ehdottomasti tämä on dekkari minun makuuni, en kaipaa sinänsä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Hienovarainen jännite on paljon kiinnostavampaa. Juoni on oivasti punottu, moniulotteinen ja jännittävä. Sanoisin, että henkilöiden ja ihmissuhteiden kuvailu on ehdottomasti dekkarien keskitasoa laadukkaampaa ja varmasti kirja sopii myös sellaisille, jotka eivät dekkareita niin paljoa lue. Håkan Nesser siirtyy tämän myötä vankasti minun lukulistalleni!


★★★ ½

6 kommenttia:

  1. Minulla jäi kesken se uusi Nesser-kirja. Minun on välillä vaikea taipua hitaaseen kerrontaan. Vähän jäi kyllä kaivelemaan, joten ehkä luen sen vielä loppuun.

    VastaaPoista
  2. En ole lukenut Yhtään Nesserin teosta. Hyvä kuulla, että pidit kirjasta. Minäkin pidän hienovaraisesta jännityksestä.

    VastaaPoista
  3. Barbadottia on minulle vahvasti suositeltu, ja olen yhden tainnut lukeakin - hyvä muisto jäi, mutta pitäisikö sarja lukea järjestyksessä, että pääsisi paremmin kiinni siihen maailmaan?

    VastaaPoista
  4. Oi, mahtavaa! Nesser on minulla täysin korkkaamatta, ja tästä se siis alkaisi. Kuulostaa hyvältä. Paljon olen kuullut Nesseristä kehuja.

    VastaaPoista
  5. Onko tämä siis sopivasti cozy crimen ja niiden vauhdikkaiden jännäreiden välissä? Voisi olla sopiva siis mulle :)

    VastaaPoista
  6. Tämä on hyvä missio! Liian usein tulee luettua itsekin vain uutuuksia/uudehkoja kirjoja, vaikka niin monta hyvää on vielä lukematta. Toki se on ennen kaikkea aikakysymys, kaikkeen ei vain aika riitä. Niin kuin ei ole toistaiseksi riittänyt Nesseriinkään.

    VastaaPoista