maanantai 21. helmikuuta 2022

Joel Haahtela: Jaakobin portaat

 

Joel Haahtela: Jaakobin portaat
Kustantaja: Otava, 2022
Sivuja: 192


Nyt on korkattu sitten kirjavuoden 2022 tuotanto uusimmalla Joel Haahtelalla. Ja kyllä sillä kelpasikin se korkata, kyseessä on aivan ihastuttava pienoisromaani, joka ilmeisesti on itsenäinen osa pienoisromaanien trilogiaa. Itse en ole aiempia lukenut, mutta se ei haitannut ollenkaan. Viimeisimmästä lukemastani Haahtelan kirjasta on aika tarkalleen kymmenen vuotta aikaa. En voi kuin ihmetellä ajan kulumista ja sitä, miksi en ole tässä välissä muita lukenut. 

Hyvin lyhyesti sanottuna kirja kertoo miehestä, joka saa soiton Jerusalemista saakka. Hänen veljensä on joutunut siellä sairaalaan. Mies lähtee empimättä auttamaan veljeään, joka on sairastunut erikoiseen Jerusalemin syndroomaan. Matkasta kehkeytyy mystinen, erikoinen ja ihmeellinen ja samalla mies matkaa myös menneeseensä: lapsuuteen, äitiin, kotiin. Hänet on irtisanottu töistään, mutta matkan hämmästyttävät käänteet kääntävät ajatukset muualle. 

Tähän erikoiseen matkaan ja erikoiseen Jerusalemiin uppouidin hämmästellen kirjan merkillisen omalaatuista tunnelmaa. Kirja herättää kysymyksiä: mihin voi lopulta luottaa? Voiko kertojaankaan luottaa? On paljon kokemuksia, aistimuksia ja tunteita - ne ovat eittämättä olemassa, mutta mikä on totta? Ja kirjan tarkoituskin on varmasti herättää näitä kysymyksiä antamatta niihin kuitenkaan ilmiselvää vastausta. Lukijalle jää varaa tulkita ja miettiä. 

Pidin kirjasta todella paljon. Haahtelan kirjoitustyyli ja kieli ovat upeita. Vähässä on sanottu paljon. Kaiken yllä on kiehtova mystinen tunnelma, johon lukija jää helposti leijumaan vielä kannet suljettuaankin.


★★★★ +

5 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että olet tykännyt tästä. Tämä tulee minunkin lukulistalleni jossakin vaiheessa. Luin Haahtelan Hengittämisen taito -teoksen ja pidin siitä paljon.

  VastaaPoista
 2. Haahtela osaa luoda kiinnostavaa mystisyyttä. Odotan kovasti tämän kirjan lukemista.

  VastaaPoista
 3. Olen lukenut Haahtelalta Katoamispisteen ja Perhoskerääjän sekä novellin Valepuku kirjasta Toinen tuntematon, jossa oli useita kirjoittajia. En ihan vielä ole sinut hänen tyylinsä kanssa. Haen kirjoista enemmän draamaa ja toimintaa.

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen lukenut yhden Haahtelan kymmenisen vuotta sitten, mutten ihmettele yhtään miksen ole lukenut toista sen jälkeen. Sitä kirjaa ei ole tässä kommenteissakaan mainittu, nimi oli kaunis, jotain Lumivalkea ehkä? Oli kuitenkin niin outo ja ei mun mieleen, etten ole toista kokeillut. Oudolta kuulostaa tämäkin, joten minun ja Haahtelan polut eivät kohtaa jatkossakaan ja hyvä niin 😅

  VastaaPoista
 5. Haahtela ei ole oikein ikinä iskenyt meikäläiseen. Mutta totta puhuen on sanottava, että en kyllä pitkään aikaan ole yrittänytkään. Jerusalem on ainakin kiehtova ympäristö. Ja tu syndrooma alkoi kyllä nyt kiinnostaa, kun aiemmin ole kuullutkaan.

  VastaaPoista