keskiviikko 23. helmikuuta 2022

Anna Jansson: Varjo kannoillasi

Anna Jansson: Varjo kannoillasi
Kustantaja: Gummerus, 2022
Alkuteos: Skuggan bakom dig, 2020
Suomentanut: Sirkka-Liisa Sjöblom
Sivuja: 427


Aika tarkkaan vuosi sitten luin Anna Janssonin Kristoffer Bark -sarjan ensimmäisen osan, Katoavat jäljet. Pidin siitä niin paljon, että tartuin tähän sarjan kakkososaan mahdollisimman pian sen ilmestyttyä. Ja sarjan parissa aion ehdottomasti jatkaa myös jatkossakin!

Kristtoffer Bark, tuo omassa elämässään vähän räpiköivä, mutta karismaattinen poliisi työskentelee edelleen osastolla, jossa tutkitaan vanhoja, sivuun jääneitä juttuja. Varsinaiseen "etulinjaan" Kristofferia ei katsota vielä sopivaksi, elämänhallinta on ollut vähän mitä on tyttären menetyksen jälkeen. Edellisen kirjan tapahtumia vähän sivutaan ja jos nyt oikein muistelen, niin jo silloin Kristoffer kävi terapiassa Mia Bergerin luona, jota kohtaan Kristoffer tuntee vetoa. Nyt Kristoffer saa kaiveltavakseen jo kymmenen vuotta sitten surmatun naisen tapauksen, jota ei koskaan saatu ratkottua. Samaan aikaan lukija saa seurata Sara Bredowin elämää. Sara, poliisi hänkin, koki työssään vakavan loppuunpalamisen ja on nyt siinä pisteessä, ettei sairauslomalla ollessaankaan jaksa edes lasta viedä päiväkotiin. Kaikki on hänen miehensä harteilla. Elämä on hankalaa ja selvästi jollain on jotain heitä vastaan: Sarasta tehdään nimettömiä ilmiantoja sosiaalitoimeen. Raha-asiat on pielessä ja pian hän saa päätöksen, ettei sairauspäivärahaakaan voida enää maksaa. Mutta sitten tapahtuu jotain hyvin karmeaa ja odottamatonta ja Sarakin joutuu todellisen pelkonäytelmän armoille. Näyttää siltä, että jollakulla todellakin on jotain heitä vastaan.

Syksyn ja talven aikana lukemissani dekkareissa oli lähes kaikissa jotain ärsyttäviä elementtejä: harmitti kliseiset juonikulut, jo niin nähdyt henkilöt, samana toistuvat miljööt. Mutta tässä kirjassa ei ollut oikeastaan mitään, joka olisi saisi kokeneempaakaan dekkarilukijaa pyörittelemään silmiään tai huokailemaan. Se on jo paljon se! Eihän nämä nyt ehkä sellaisia huippudekkareita ole kuin esimerkiksi Stina Jacksonin dekkarit ovat, mutta selvästi mielestäni keskitasoa parempia. Olkoonkin, että välillä juonenkulku liikkuu lähellä uskottavuuden rajoja, mutta se nyt lienee jossain määrin väistämätöntä. Kukapa jaksaisi lukea jännityskirjaa kovin mitättömästä rikoksesta, täytyyhän tarinaan saada jonkinlaista twistiä. Kristofferista on helppo pitää ja muukin henkilökuvaus on onnistunutta. Sara ehkä poliisiksi oli paikka paikoin hieman turhankin avuton ja sai välillä minut lukijana vähän tuhisemaan, mutta toisaalta, enpä ole itse kokenut onneksi vastaavaa burnoutia tai joutunut samanlaisiin kiperiin tilanteisiin, joten vaikea kovin aukottomasti sanoa, kuinka sellaisissa tilanteissa kuuluisi toimia. Joka tapauksessa juoni on jännittävä, lukija harhautetaan epäilemään milloin ketäkin ja loppuratkaisu yllättää.

Suosittelen vahvasti ja jään innolla odottamaan sarjalle jatkoa!


★★★ +

4 kommenttia:

 1. Janssonilta olen lukenut jonkin dekkarin, tosin en tätä sarjaa. Voisi lukea häneltä vaikka enemmänkin. :)

  VastaaPoista
 2. Jansson on taitava, mutta tämä sarja ei napannut mukaansa.

  VastaaPoista
 3. Anna Jansson on minulle tuntematon dekkaristi. Tai ei nyt tuntematon, mutta en ole lukenut häneltä mitään. Varmasti tutustumisen arvoinen kirjailija. Ehkä voisin aloittaa tästä Kristoffer Bark -sarjasta.

  VastaaPoista
 4. Minusta tämä tosi uuvuttava kirja. Loppua kohti vain selailun.

  VastaaPoista