torstai 6. tammikuuta 2022

Hanna Ryti: Eron kuvia

 

Hanna Ryti: Eron kuvia
Kustantaja: Siltala, 2021
Sivuja: 264


Hanna Ryti on minulle uusi tuttavuus. Tässä uusimmassaan hän kuvaa keski-ikäisen tai ainakin keski-ikää lähestyvän pariskunnan eroa ja matkaa siihen. Aihe on haastava, koska siitä on vaikeaa kirjoittaa jotain, mitä ei olisi kirjoitettu, sanoa jotain mitä ei olisi jo sanottu. Lähiaikoina lukemistani kirjoista ehkä eniten tulee mieleen Saara Turusen Järjettömiä asioita. Sanoisin, että Ryti on kuitenkin onnistunut hyvin haasteessa ja kirja pitää lukijan hyvin otteessaan.

Kirjaa kertoo kaksi ihmistä, pääasiassa perheen äiti, mutta isäkin pääsee kertojaäänenä kuuluviin säännöllisesti. Lukujen välissä tutkitaan ikään kuin valokuvia heidän elämänsä ja parisuhteensa varrelta. Tämä kahden kertojaäänen vaihtelu toimi hyvin ja muistuttaakin oivasti lukijaa siitä, kuinka asioilla on niin monta totuutta kuin on kokijaakin. Ja jopa pitkässäkin parisuhteessa, jossa molemmat kuvittelevat tuntevansa toisen läpikotaisesti, saattaa kuitenkin tulla tehneeksi toisesta tulkintoja ja päätelmiä, jotka eivät olekaan totta. Kirja muistuttaa siitä, että ero ei ole vain ero, se on iso risteys, jonka haarat ulottuvat moneen ihmiseen ja vaikuttaa niin moneen asiaan.

Kieli kirjassa on sopivan helppolukuista, mutta ei kuitenkaan höttöistä, eikä kirja ole viihteellinen. Mielestäni tunnetiloja, ylä- ja alamäkiä osataan sanoittaa taitavasti - myös arempia ja tabuina pidettyjä ajatuksia käsitellään rohkeasti. Uskon että Eron kuvia toimii kirjana niin parisuhteessa oleville, eroa harkiseville, eroaville ja joskus eronneille. Eli siis oikeastaan melkein kenelle vaan ja samastumiskohteita on helppo löytää. Kirja kuvaa niin osuvasti sen tyyppisiä parisuhdeongelmia, joita on varmasti kaikkien ollut elämässään hankala välttää sekä käsittelee kiinnostavasti myös lapsuuden vaikutusta myöhempiin ihmissuhteisiin. Ja kaikenlisäksi se voi tuoda myös lukijalle lohtua, monen karikon jälkeen on kuitenkin edelleen mahdollista saapua juuri siihen oikeaan satamaan.


★★★★

2 kommenttia:

  1. Kiitos kirjavinkistä. Omasta erosta on kulunut vuosia, joten aihepiiristä lukeminen ei enää riipaise.

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista