torstai 25. marraskuuta 2021

Ragnar Jónasson: Saari

Ragnar Jónasson: Saari
Kustantaja: Tammi, 2021
Alkuteos: Drungi, 2016
Suomentanut: Oona Nyström
Sivuja: 297


Tykästyin kovasti aiempaan Ragnar Jónassonin vasta viime keväänä ilmestyneeseen Pimeyteen. Jo tyystin omanlaisensa päähenkilö, jo ikääntyneempi Hulda, tuntui raikkalta ja erilaiselta perinteisiin poliisihahmoihin verrattuna. Jónasson on tehnyt varsin omaperäisen ratkaisun tämän kirjasarjan kanssa: kirja etenee kronologisesti väärinpäin.  Tässä kirjassa päästään siis ajassa taaksepäin, jolloin Hulda on vielä täydessä iskussa mukana työelämässä - joskin paljon menettäneenä. Sekä hänen lapsensa että puolisonsa on kuollut.

Kirja alkaa tapahtumasarjasta 1980 -luvun loppupuolelta, kun nuoripari suuntaa kohti tytön vanhempien loma-ajan asuntoa viettämään salaista kahden keskistä aikaa. Ja lopputuloksensa tästä kahden kuhertelijan reissusta on ruumis. Itse asiassa sama toistuu, kuin kirjailijan edellisessäkin dekkarissa: tapaus tutkitaan vähän hutiloiden ja viskaistaan hoidettujen kansioon. Kuluu aikaa. Sitten neljän hengen ystäväporukka lähtee viettämään aikaa yhdessä mökille. Ja tästäkin reissusta tuloksena on ruumis. Päällisin puolin näyttää siltä että kyseessä on ollut vain onnettomuus, mutta Hulda alkaa kaivella enemmän tapahtumia ja niiden taustoja ja sieltä alkaakin paljastua yhtä ja toista.

Vaikka Saari -osassa ei ollut samanlaista viehätystä päähenkilön ikääntymistä ja syrjäytymistä työelämästä kohtaan kuin edellisessä osassa, oli tämäkin oikein kelpo dekkari ja arvioisin tämänkin asteikolla keskitasoa paremmaksi. Islanti miljöönä, sen karuus ja toisaalta vastapainona henkeäsalpaava kauneus, on aivan ihastuttava ja erottuukin aivan selvästi muista pohjoismaisista dekkareista. Tavallisimmat dekkarikliseet on onnistuneesti vältetty ja juoni on punottu oivaltavasti. Ainakaan minä en arvannut loppuratkaisua ja tarina piti alusta loppuun hyvin otteessaan. Yllättävän monissa dekkareissa esiintyvää tyhjäkäyntiä ei ollut lainkaan. Ja kyllä Hulda edelleen herättää sympatiaa olemuksellaan. Jään suurella kiinnostuksella odottamaan sarjan seuraavaa osaa ja jännitänkin jo, minkä ikäisenä Hulda siinä osassa nähdään. Pääsemmekö kenties seuraamaan hänen perhe-elämäänsä?★★★ +


2 kommenttia:

  1. Tähän sarjaan voisi kyllä tarttua. Alkaa vähän tulla korvista ulos dekkarikliseet.

    VastaaPoista
  2. Islanti on kiinnostava maa, joten siitä kertovat dekkarit ovat aina kiinnostavia. Eka osan olen lukenut.

    VastaaPoista