tiistai 26. lokakuuta 2021

Helmi Kekkonen: Tämän naisen elämä

 

Helmi Kekkonen: Tämän naisen elämä
Kustantaja: Siltala, 2021
Sivuja: 211


Uusinta Helmi Kekkosen kirjaa on jo ehditty suitsuttaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, eikä suotta. Tämän naisen elämä on toistaiseksi ehdottomasti paras kirja, jonka olen Kekkoselta lukenut (aiemmat täällä ja täällä). Toki aikaa on ehtinyt kulua, edellisen olen näköjään lukenut seitsemän vuotta sitten. Tässä myös aihe oli itselleni erittäin puhutteleva.

Tämän naisen elämä kertoo kuten nimikin jo sanoo, yhden naisen, Helenan, elämästä. Kirja aloittaa siitä, kun Helena on pieni tyttö. Tyttö, joka on jo oppinut, että äidin täytyy levätä, levätä ja levätä. He eivät ole normaali perhe, sen jo pieni tyttökin ymmärtää. Äiti on niin rakas, mitään muuta hän ei halua kuin äidin, mutta äiti ei ole normaali, äiti ei ole kunnossa. Vähien sanojen taakse kätkeytyy kippurallaan oleva maailma, pienen tytön elämä, joka on niin vähäistä, koska kaikessa mennään aina äidin ehdoilla.

Tyttö kasvaa, äitiä ei enää ole. Äidin paino elää silti Helenan jokaisessa solussa, on hänen mukanaan silloin, kun pitäisi luoda uraa, muodostaa parisuhteita, selvitä elämän paineista ja koettelemuksista. Syyllisyys on kuin musta viitta, joka pitää niin monen onnen ja nautinnon kaukana. Tulee aika, kun täytyy kohdata oma suvun jatkaminen, tai jatkamattomuus. Parisuhteen kivikot ja karikot. "En kestä sitä miten onneton minä aina vain olen", Helena ajattelee.

Kirjan aihe on koskettava. Se herättää itsessä niin monenmoisia ajatuksia kietoutuneena omaan elämään lapsena, omaan elämään äitinä. Kirjan äidissä on jotain kouriintuntuvaa, ihon alle menevää. Hän on niin kovin ymmärrettävä. Kiittelin mielessäni, että hänestä oltiin luotu juuri sellainen kuin hän on, tälläisessä voisi niin helposti lipsua mässäilyn puolelle luomalla äidistä oikea paholainen, mutta ei. Äitiin oli helppo samastua, hänen hyvä tahtonsa oli kirkas, vaikka hänen synkkyytensä tulikin aivan lähelle. Kirjan aihe on myös hyvin tärkeä ja ajan hermossa mukana oleva: äitien uupumus ja väsyminen ei voi saada liikaa näkyvyyttä ja ymmärrystä. Kirja näyttää sen, miten läheisen mielenterveysongelmat voivat vaikuttaa rinnallaeläjään niin monin eri tavoin. Jotkin käänteet Helenan elämässä olivat aika ilmeisiä, välillä mietin lukiessani että millä kaikilla muilla tavoilla Helenan elämä olisi voinut kulkea ja minkälaisiin ratkaisuihin hän päätyä.

Tämän naisen elämä on ehdottomasti syksyn parasta kotimaisten kirjojen satoa. Kirjan kieli on kaunista, se koskettaa, se avartaa. Uskon, että täällä melko synkässä maapallon kolkassa, jossa esimerkiksi itsemurhatilastot puhuvat puolestaan, moni löytää tästä kirjasta niin samastumispintaa, kuin lohtua ja tukeakin.★★★★ ½

6 kommenttia:

 1. Kiitos esittelystä. Surullinen tarina. Laitan kirjan varaukseen.

  VastaaPoista
 2. Kekkosen novellikokoelma Kotiin oli mieleeni, joten olen aikonut lukea häneltä enemmänkin. Tämä uutuus kiinnostaa eniten.

  VastaaPoista
 3. Olen merkannut tämän talteen äänikirjasovelluksessa, mutta näköjään tämä on surullisempi kuin olen tähän asti ajatellut, joten lukuajankohta pitää valita taiten...

  VastaaPoista
 4. Olen kuullut (lähinnä nimen) tästä kirjasta, mutta muuten en ole siihen juuri tutustunut. Nyt kirjoituksesi luettuani tuli vahva tunne, että tämä voisi olla kirja juuri minulle. Teema puhuttelee kovasti. Ja muuten kirjan kansi on jotenkin hauraan kaunis!

  VastaaPoista
 5. Aihe on tärkeä ja käsittelytapakin varmasti hieno, mutta ainakin tässä hetkessä aihe tuntuu aika masentavalta. Tässä marraskuun harmaudessa kaipaan iloisempia asioita.

  VastaaPoista
 6. Tämä on tärkeä kirja. Toisten todellisuutta. Hyvä nähdä kuvien taakse.

  ♥♥

  VastaaPoista