perjantai 25. kesäkuuta 2021

Ann-Luise Bertell: Oma maa

 

Ann-Luise Bertell: Oma maa
Kustantaja: Tammi, 2021
Alkuteos: Heiman, 2020
Suomentanut: Vappu Orlov
Sivuja: 399


Oma maa oli viime vuonna alkuperäisellä kielellään Finlandia -ehdokkaana ja heti kun näin tämän suomennettuna uutuuskatalogissa, päätin että sen haluan kyllä lukea. Minulle on osunut kevään mittaan useampi historiaan sijoittuva kotimainen kirja, Oma maa oli aivan omanlaisensa ja mieleenpainuva. 

Kirjassa käydään läpi varsin pitkä ajanjakso: alkujuuret ovat 1900 -luvun alkupuolella ja kirja jatkaa aina 1980 -luvulle saakka. Pidän kovasti tämäntyyppisistä "elämänmittaisista kirjoista"! Kirjan keskiössä on alussa vielä pieni poika, Elof. Elämän alku ei ole hääppöinen, hän ja hänen pikkuveljensä joutuvat aivan liian pieninä jäämään orvoiksi. Aika, kun heidän isänsä eli viimeisiä aikojaan, oli kuvattu varsin kouriintuntuvasti. Pojat pääsevät asumaan isovanhempiensa luo ja elämä kuljettaa heitä eteenpäin. Elof kohtaa niin sodan, rakkauden kuin omien lasten saanninkin. Hän saa paljon ja hän menettää paljon. Elof henkilönä on varsin onnistunut henkilöhahmo: hän on kaikkea muuta kuin siloteltu kiiltokuvapoika. Hänellä on kyllä hyvä sydän toisaalta, mutta toisaalta hän on välinpitämätön, surkea ja välillä ilkeäkin. 

Ann-Luise Bertell on eittämättä erittäin taitava kirjoittaja ja olen varma, että tulen lukemaan hänen mahdolliset tulevat kirjansakin. Kirjan pohjaväri oli aika tumma ja samea, ihmiset olivat ikäviä (onneksi eivät kaikki) ja tekivät ikäviä asioita. Elämä silloisessa maailmassa ja suomalaisuus näyttäytyivät melko surkeina; mieleeni tuli laulusta sanat "Tuhansien murheellisten laulujen maa". Kuumana ja aurinkoisena kesäpäivänä täten vähän etäännyin kirjasta ja ehkä päähenkilöstäkin hänen miehisessä kasvussaan. Mutta vain vähän, kirja oli mielestäni kuitenkin erinomaisen runsas, monipolvinen ja kiinnostava kaikkine surkeuksineenkin. Sitähän elämä on! Kirja ei kerro vain tästä perheestä, vaan se avaa erinomaisen kuvan aikansa tapahtumiin, ongelmiin ja asenteisiin. Se kertoo ihmisten peloista, traumoista ja toiveista varsin mukaansatempaavalla tavalla.


★★★ +

3 kommenttia:

  1. Minäkin haluan lukea tämän! Välillä on mukava uppoutua pitkän aikavälin romaaneihin.

    VastaaPoista
  2. Onpa kiva kuulla, että tämä kirja on suomennettu. Taidan laittaa tämän lukulistalle, niin kiinnostavasti kuvaat kirjaa.

    VastaaPoista
  3. Hauska kirjankansi. Kiitos lukuvinkistä.

    VastaaPoista