sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Saara Cantell: Kaikki tuoksuu lumelta

 

Saara Cantell: Kaikki tuoksuu lumelta
Kustantaja: Tammi, 2021
Sivuja: 323


Saara Cantellin viime vuonna ilmestynyt esikoisromaani on saanut paljon kehuja. Kaikki tuoksuu lumelta -kirjan jälkeen haluaisin kyllä ehdottomasti lukea myös sen! Cantell on elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, mutta selvästi myös taitava kirjailija.

Kaikki tuoksuu lumelta kertoo kolmen naisen tarinan. On Kerttu, eletään 1950 -luvun puoliväliä. Kerttu elää omassa ajassaan vähän boheemiakin elämää ja saa iloiseksi yllätyksekseen työpaikan Pariisiin. Mutta haaveet murskautuvat kun Kerttu tulee raskaaksi. Hän yrittää keskeyttää raskautta itse jopa paiskautumalla seinään ja hyppäämällä tuolilta lattialle. Hän käy hoitajalla, joka ei ymmärrä Kertun tahtoa, vaan lähettää hänet psykiatrille. Lopulta kun Kerttu löytää tiensä lääkärille, joka häntä voisi auttaa, on jo liian myöhäistä. Syntyy Tuija, joka niin ikään elää omassa ajassaan omanlaistaan elämää. Ja saa myös tyttären: Olivian, joka kertoo tämän sukunsa naisten tarinan omalle pienokaiselleen.

Viihdyn aivan verrattoman hyvin laadukkaiden eri aikoijen kuvausten parissa ja sitä tämä kirja tarjosi kyllä oikein roppakaupalla. Miten mielenkiintoista oli seurata ensin Kertun elämää 1950 -luvulla ja siitä vähitellen päästä kohti nykyaikaa. Jokaisessa ajassa on omat niille tyypilliset ilmiönsä ja asiansa, ja ne on tuotu mielestäni harvinaisen taidokkaasti esille pieniä yksityiskohtia myöden. Kuinka erilaista naisten elämä onkaan ollut tämän kirjassa käsiteltävän noin 70 vuoden aikana!

Povaan tälle kirjalle kyllä hyvää menestystä - uskon että siihen on monen helppo tarttua. Se on sujuvalukuista, tekstiä on miellyttävää ja hyvällä tavalla helppoa lukea. Vaikka sivuja ei ole tämän enempää, on kirjaan saatu mahdutettua monta kokonaista ihmiselämää. Kirjaa ei oltu pitkitetty tai venytetty, ihmiskuvaus oli monisyistä, kieli kaunista. Eipä sitä paljoa kirjalta muuta voi toivoa - tämä oli varsin onnistunut kokonaisuus kaikenkaikkiaan! 


★★★ -

3 kommenttia:

  1. Tämän haluan ehdottomasti lukea! Vaikuttaa tosi hyvältä ja itselle sopivalta kirjalta.

    VastaaPoista
  2. Tämä oli mielenkiintoisesti rakennettu, esim. Oliviasta paljastettiin asioita pikku hiljaa.

    VastaaPoista