maanantai 10. toukokuuta 2021

Hannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikki valloittaa maailman

 Hannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikki valloittaa maailman

Kustantaja: Otava, 2021

Kuvitus: Ninka Reittu

Sivuja: 63


Aiemmat Prinsessa Pikkiriikit ovat olleet meillä varsin suosittuja kirjoja. Kieli on hauskaa ja lystikästä, joskin varmastikin melko iso osa huumorista aukeaa ainoastaan aikuislukijoille tai isommille lapsille. No mutta ainahan se on kiva, että kirja viihdyttää sekä lasta että aikuista. Ihana kuvitus ansaitsee aivan erityismaininnan! 

Kyllä tämän uusimmankin Pikkiriikin parissa viihtyivät niin päiväkoti-ikäinen kuin pikkukoululainenkin. Äitilukijaa hieman hämmensi, että pieni Pikkiriikki on kasvanut jo sen verran isoksi, että saa kuljeksia pitkin kyliä ilman aikuisia. Ehkä vähän huolikin heräsi. Onko Pikkiriikki varmasti kypsä kulkemaan jo yksin? Retkellään Pikkiriikki saa tuta, kuinka aikuisetkaan eivät ole niin fiksuja ja hyväkäytöksisiä, kuin hän on luullut. Tarina päättyy iloiseen synttäriyllätykseen.

Taattua laatua tämäkin oli ja kuten sanoin, lapset viihtyivät. Itseäni häiritsi sanavalinnat parissa kohdassa: " He olivat taatun varmoja, mutta silti kyltti raakkui lempeässä kesätuulessa, kuin olisi ollut siinä aina". Olen ehkä huono arvioimaan, koska en ole mikään kielenhuollon ammattilainen, mutta lapsille lukiessa kieli tuntui välillä vaikeasti ymmärrettävältä. Vähän nillittämistä, mutta myös aiemmissa Pikkiriikeissä minua on häirinnyt vääkylä -sanan käyttö, eivätkä lapsetkaan alkuun ymmärtäneet, mistä on kyse. Mutta nyt mentiin jo pieniin yksityiskohtiin: verrattaenhan Pikkiriikeissä kieli on varsin hauskaa ja oivaltavaa ja lukeminen silkkaa iloa. Koska kirja ei sinänsä ole muutoin kovin maaginen, ihmettelimme vähän kun koira pystyi kuitenkin taikomaan milloin mitäkin. Tarinassa on paljon ilahduttavia elementtejä: nostetaan esille lähimmäisistä välittämistä ja ystävyyttä. Jatkamme varmasti Pikkiriikkien parissa vastaisuudessakin!

1 kommentti: