sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Gillian Flynn: Teräviä esineitä

 

Gillian Flynn: Teräviä esineitä
Kustantaja: Wsoy, 2015
Alkuteos: Sharp Objects, 2006
Suomentanut: Maria Lyytinen
Sivuja: 317


Gillian Flynnin aiemmin suomennetut Paha paikka ja Kiltti tyttö ovat olleet mielestäni todella hyviä ja selkeästi keskivertodekkareita parempia. Teräviä esineitä oli myös hyvä, vaikka en ehkä ihan niin paljoa siitä pitänyt kuin edellisistä. Uskon, että asiaan vaikutti ihan vain fiilis: tässä on aika paljon vastenmielisiä ja ikäviä henkilöitä. Sehän ei tietenkään itse kirjasta tee huonoa. Joku pieni epäuskottavuus ehkä ajoittain vaivasi minua, tapahtumat olivat aika erikoisia ja niin olivat henkilötkin. Mutta Teräviä esineitä oli kyllä kuitenkin erittäin mukaansatempaava ja koukuttava. Juoni on rakennettu taitavasti.


Kirjan päähenkilö, Camille, palaa kotiseudulleen (tämä muuten on aikamoinen dekkariklisee!) selvittelemään kahden pienen tytön surmiin liittyviä asioita. Hän ei ole poliisi, vaan toimittaja, joka on alunperin vähän vastentahtoinen työtehtäväänsä; hän ei liiemmin kaipaa kotiseutuaan saati perhettään. Eikä ihme, äiti on kamala! Kylmä, karmea suorastaan. Camillen pikkusisko on myös aika karmea. Hän elää todella hämmentävää kaksoiselämää. Perhettä varjostaa yhden tyttären kuolema jo aikoja sitten.

Camille on kirjan henkilönä mielestäni onnistunut: erilainen, rikkinäinen, täynnä salaisuuksia. Kirja on melko raaka ja täynnä kaikkea pahuutta, mutta koukuttavien dekkarien ystäville varma valinta!


★★★ -

1 kommentti:

  1. Gillian Flynn kirjoittaa puukolla, mutta tämä on ensimmäinen häneltä, johon olisin toivonut varoitustarraa. Se sairasmielinen tyttö siellä porsitushäkin liepeillä. En ole voinut enää syödä sikaa, sillä sikojen kohtelu on todella tuota. Niitä ei ole vielä Suomessakaan kielletty, porsitushäkkiä. Emakosta on tehty synnytyskone, jonka ei katsota tuntevan mitään kipua, surua, kaipausta...

    ♥♥

    VastaaPoista