keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Elena Ferrante: Loistava ystäväni

Elena Ferrante: Loistava ystäväni
Kustantaja: Wsoy, 2016
Alkuteos: L'amica geniale, 2011
Suomentanut: Helinä Kangas
Sivuja: 362

Elena Ferranten Napoli -sarja on ollut lukulistallani oikeastaan ilmestymisestään lähtien. Sarjaa on kehuttu, suitsutettu ja ylistetty - vaikkakaan kaikki eivät ole siihen rakastuneet.

Loistava ystäväni -kirjassa seurataan päähenkilö Elenan näkökulmasta hänen kasvuaan aina varhaislapsuudesta teini-ikään. Koko ajan kertomuksessa kulkee mukana päähenkilön paras ystävä Lina ja yhtälailla hänen kasvunsa on tärkeä elementti. Olot ovat välillä ankeat ja päähenkilöitä kohdellaan ankeasti, mutta kirja ei silti ole ankea, vaan pikemminkin toiveikas ja valoisakin.

Tästä tulee varmasti kaikkien aikojen lyhyin kirja-arvioni, mutta jostain syystä minulla ei ole tästä oikein sanottavaa. Pidin kovasti kirjan miljöökuvauksesta. Ympäristö tuli niin lähelle - tuntui kuin olisi itse ollut Napolin kuumilla kaduilla seuraamassa tyttöjen elämää. Henkilökuvaus oli onnistunutta, ihmisissä oli sopivasti rosoa ja syvyyttä. Mutta valitettavasti itse tarinaan vähän väsyin. Yksityiskohtainen kuvaus oikeastaan joka asiasta oli jopa uuvuttavaa enkä kovasta halustani huolimattakaan oikein innostunut. Henkilöitä oli paljon ja lisäksi heillä oli jopa useita lempinimiä ja koko kirjan säilyvä intensiivinen kuvaus siitä, kuka sanoi mitäkin ja kuka teki mitäkin oli minulle vain vähän liikaa. Mutta koska kirja ei omalla kohdallani ollut kuitenkaan mikään ihan toivottoman huono lukukokemus, aion lukea vielä kirjan seuraavan osan - oletan että siinä seurataan päähenkilön myöhempää elämänvaihetta ja pidän mahdollisena että se tuntuu enemmän omalta jutulta.


★★★ -


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti