tiistai 18. lokakuuta 2016

Gillian Flynn: Kiltti tyttö

Gillian Flynn: Kiltti tyttö
Kustantaja: Wsoy, 2013
Alkuteos: Gone girl, 2012
Suomentanut: Terhi Kuusisto
Sivuja: 447

Jopa oli aikakin päästä taas kirjojen pariin. En olisi kyllä paluutani voinut paremmin tehdä: Kiltti tyttö oli mitä parhainta lukujumin murtajaa, rakkaan harrastuksen uudelleen eloon herättäjää. Kaiken hektisen keskellä löysin aikaa tämän lukemiselle! Jo se kertonee sen, että kirja on poikkeuksellisen mukaansatempaava.

Kirjassa on keskiössä avioliitto. Nick ja Amy. On arkisia rahahuolia, tylsyyttä, uskottomuutta. Vaan kaikki päättyy ja aivan uusi luku alkaa kun Nick aivan yllättäen kotiin saapuessaan huomaa, että Amy on kadonnut. Merkit viittaavat siihen, että hänet on väkivaltaisesti kaapattu.

Ei aikaakaan, kun epäilykset alkavat kohdistua Nickiin itseensä. No kehen muuhunkaan? Kaikki näyttäisi sopivan siihen, että Nick tappoi vaimonsa. Kaikki johtolangat viittavat Nickin syyllisyyteen. Vaan kuinka asian laita oikeasti on? Mitä tapahtui ihanalle, täydelliselle, kaikkien ihailemalle Amylle?

Kerrassaan toimiva ratkaisu kirjailijalta näyttää tarinaa vuorotellen Nickin ja Amyn näkökulmasta. Tutkinta etenee, mutta poliisit ovat vain sivuhenkilöitä. Lukija saa olla poliiseja edellä. Kirja paljastaa ihmisyyden kaiket puolet kaihtamatta niitä vastenmielisimpiä: epävarmuus, itserakkaus, pelko, julmuus. Terveidenkin kasvojen alla voi piillä sairas mieli. Mikään ei onneksi ole mustavalkoista: ei ole puhtaasti hyvää ja puhtaasti pahaa. Lukijalle näytetään kyllä, että pahallakin on kääntöpuolensa, pahallakin voi olla syynsä pahuuteen.

Kiltti tyttö on ehdottomasti keskivertoa parempi dekkari! Flynnin käyttämä kieli on monitahoista, juoni ja tapahtumat yllättäviä, pieniä kiinnostavia yksityiskohtia. Henkilöt ovat monisyisiä, erikoisia persoonia. Lukija pääsee sivu sivulta syvemmälle päähenkilöiden mieleen. Mutta eivät sivuhenkilötkään harmaksi jää! En oikeastaan keksi kirjasta muuta moitittavaa, kuin että loppuratkaisuun minä olin aivan hitusen pettynyt. Mutta vain hitusen. Suosittelen lämmöllä!

★★★★★ -

Muualla: Kirsin kirjanurkka, Amman lukuhetki

6 kommenttia:

 1. Sutjakasti etenevää, kielellisesti kiitettävää juonenkuljetusta ja kuvausta tympeäksi muuttuneesta avioliitosta ja lama-ajan hajottavasta vaikutuksesta ihmislapseen, mutta - ja ennen kaikkea - myös kerrassaan näpsäköitä äkkikäänteitä. Kuten totesit: tarina etenee vekkulisti vuorolukuina kummankin päähenkilön Nick Dunnen ja Amy Elliot Dunnen kertomana; kätevä ja toimiva pointti. Kivalla tavalla korni, paikoittain hirtehishumoristisen karmaisevakin, hyvin näin Halloween-aikaan istuva dekkari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näpsäkät äkkikäänteet! Miksi en maininnut niitä? Olen ihan samaa mieltä! Kirja oli herkullisen ennalta-arvaamaton.

   Poista
 2. Kiltti tyttö on mainio, eikä edes kauhean ennalta-arvattava niin kuin monet dekkarit tuppaavat olemaan. Flynnin Terävistä esineistä en taas pitänyt, liian rankka makuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, kirja oli yllättävä juonenkäänteineen! Minä en ole Teräviä esineitä lukenut, mutta Pahan tytön olen. Se oli hyvä!

   Poista
 3. Kaikki Gillianit ovat parasta lääkettä lukujumiin. Mikä tyyli! :)

  VastaaPoista