sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Heidi Köngäs: Luvattu

Heidi Köngäs: Luvattu
Kustantaja: Otava, 2000
Kansi: Anna Lehtonen
Sivuja: 188

Luettuani Heidi Köngäksen Dora, Doran, kiinnostuin kirjailijasta ja hänen tuotannostaan, josta olen kuullut kehuja moneltakin taholta. Kehuja on saanut myös Köngäksen esikoisromaani, Luvattu, jonka nappasin mukaan viime kirjastoreissulta.

Luvattu siirtyy ajassa menneeseen. Kirjan päähenkilö on Maija, nuori nainen, piika, joka työskentelee maatilalla. Samalla maatilalla työskentelee myös muuan mies, joka saa aikaan pakahduttavan tunteen Maijassa. Mutta Maija on toiselle luvattu, hän on kihlautunut toisen miehen kanssa. Ja onhan sillä miehelläkin nainen. Maijan tuleva aviomies työskentelee parhaillaan toisaalla ratatöissä, talorahoja tienaamassa. Maija ei voi tunteilleen mitään, hän on auttamattoman rakastunut toiseen mieheen, vaikka mitä yrittäisi. Hän sättii ja soimaa itseään tästä synnistä ja yrittää jopa vedota korkeampiin voimiinkin, jotta tunne laantuisi ja kaikki kääntyisi hyvin päin. Näin ei voi jatkua! Maija odottaa kuumeisesti omaa miestään palaavaksi työkomennukselta, jos hän saisi tuon luvattoman ja synnillisen rakastumisen loppumaan läsnäolollaan. Kun hän viimein palaa, ei mikään ole sen helpompaa.

Luvattu on taiten kirjoitettu, kieli on samaan aikaan rujoa ja kaunista, mutta helppolukuista. Sitä on suoranainen ilo lukea. Se ei ole missään nimessä romanttinen, vaikka se suuria tunteita sisältääkin: sydämen rikki repivää rakkautta, itseinhoa, vihaa, surua, kaipuuta. Ystävälle käännetään selkä, kanssaihmisiä kohdellaan kaltoin. Mutta lohtua löytyy aina ja toisaalta kaikkeen tottuu ja sopeutuu.

Varsinainen helmi tämä pieni, mutta ei kuitenkaan pieni, kirja! Tunteita kuvataan aidon rehellisesti, henkilöt ovat uskottavia ja kiinnostavia, tarina mukaansatempaava. Nautin myös suuresti kirjan miljööstä, koin varsin kiehtovana kuvauksen entisajan elämästä maatilalla. Kerrassaan vaikuttava ja hieno kirja!


★★★★ ½


17 kommenttia:

 1. Hienoa että pidit! Tämän jälkeen on hyvä jatkaa Vieraasta miehestä. :)

  VastaaPoista
 2. Oi!! <3 Minä rakastan tätä teosta. Olen niin iloinen, että säkin tykkäsit. Köngäs <3

  Vieras mies on myös aivan upea (joskaan ei ole Luvatun voittanutta :), itse odotan, että pääsen lukemaan Hyväntekijää.

  VastaaPoista
 3. Vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta. Minulle kävi niin, että vasta Dora toi kirjailijan tietoisuuteni. Tämän voisi lisätä nyt sille EMTJL-listalle.

  VastaaPoista
 4. Pekka, ehdottomasti seuraavaksi Vieras mies! :)

  Annika, olen iloinen, että löysin kirjailijan. Hän kipuaa ehdottomasti kotimaisten suosikkikirjailijoideni joukkoon. Loistava kirjailija!

  Jaakko, minulla kävi samoin. Ilman kirjablogeja ja f-ehdokkutta, en ehkä olisi kuullutkaan koko kirjailijasta! Lisää tämä ehdottomasti listallesi! EMTJL? Ehkä mä tämän joskus luen? :)

  VastaaPoista
 5. Oih, pidit tästäkin näin paljon! Minä olen lukenut Vieraan miehen ja Dora, Doran, joista molemmista pidin valtavasti. Jokin sinusta odottaa hyllyssäni ja kyllä tämäkin täytyy vielä lukea.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kun bloggasit tästä, sain taas haraviini yhden kirjan lisää lukulistalleni. :) Dora, Dora ei ole vaikuttanut minusta mielenkiintoiselta, joten jotenkin on jäänyt nihkeä olo Köngäksen tuotantoon. Näköjään hän on kirjoittanut aiheeltaan muunkinlaista kirjallisuutta. :>

  VastaaPoista
 7. Katja, tämä oli kyllä hieno kirja. Minä taidan lukea Vieraan miehen seuraavaksi!

  Jonna, kiva jos innostuit tästä! Suosittelen!

  VastaaPoista
 8. Monet ovat tätä tosiaan kehuneet ja en sitten tiedä mikä omalla kohdallani meni vikaan, mutta enpä juuri ihastunut :( Mutta no kaikki ei voi tykätä kaikesta ja ilmeisesti kirjamakuni tuppaa usein poikkeamaan muiden omasta! Tällä hetkellä esimerkiksi menossa Piin elämä enkä todellakaan tajua miksi siitä on niin vauhkottu... tästä pian lisää blogissa sitten.

  VastaaPoista
 9. Katri, mutta sepä vasta olisikin tylsää, jos kaikki olisivat samaa mieltä kaikesta! Lukukokemukseen vaikuttavat lisäksi varmasti monet muutkin tekijät, kuten elämäntilanne, mielentila, vireystila, ympäristö jne. Uskon, että lukukokemuksen onnistumisessa on siis hieman sattumaakin mukana! Minulla on ainakin toisinaan sellainen fiilis, ettei oikein mikään kirja innosta. Mm. tuota Piin elämän alkupuolta tahkosin lähes väkisin, loppupuoli olikin jo mukaansatempaavampaa luettavaa. Arviotasi odotellessa!

  VastaaPoista
 10. Minulle tämä oli jotenkin kuin monta kertaa luettu tarina eli ei mitään uutta ja yllättävää. Vika saattoi olla siinäkin, että luin tätä ennen Köngäksen Vieraan miehen, joka oli minulle aivan tajuton kokemus.

  Siis ei huono, mutta ei mikään 'mun juttu' ns.

  VastaaPoista
 11. Leena, saattaapi olla, että odotuksesi olivat korkealla ja siihen nähden tämä olikin pettymys. Odotan kyllä kovasti, että pääsen lukemaan tuon Vieraan miehen!

  VastaaPoista
 12. Minullekin Vieras mies on vielä tärkeämpi kuin Luvattu, vaikka sekin on lähes täydellinen.

  Olen muuten todella tyytyväinen kaikesta tästä huomiosta, jota Köngäs on viime aikoina osakseen saanut – Finlandia-ehdokkuus on yllättävänkin iso juttu. Tilanne on nyt huomattavasti parempi kuin vuosi sitten. :)

  VastaaPoista
 13. Pekka, kiinnostava tuo kirjoittamasi kirjailijaesittely! Nyt haluan heti lukea kaikki muutkin Köngäksen kirjat! Köngäs tosiaan ansaitsee huomiota. En itsekään vielä vuosi sitten tiennyt kirjailijasta. Onneksi asia on korjaantunut!

  VastaaPoista
 14. Tuulia, sinulle on blogissani tunnustus ♥

  VastaaPoista
 15. Luin juuri Dora, Doran, ja pidin hirveästi. En ole aikaisemmin kirjailijaa noteerannutkaan, mutta tämänkin perusteella etsin lisää hänen tuotantoaan käsiini.

  VastaaPoista
 16. Annika, kiitos!♥

  Elina, aivan ehdottomasti kannattaa :).

  VastaaPoista