maanantai 8. lokakuuta 2012

Sarah Winman: Kani nimeltä jumala

Sarah Winman: Kani nimeltä Jumala
Kustantaja: Tammi, 2012
Alkuteos: When God Was a Rabbit, 2011
Suomentanut: Aleksi Milonoff
Kansi: Eevaliina Rusanen
Sivuja: 324

Kani nimeltä Jumala houkutteli minua kovasti mieleenpainuvalla nimellään, erikoisen tyylikkäällä kannellaan ja lupaavalla takakansitekstillään. Vaikka kirja ei ehkä aivan täysin vastannutkaan ennakko-odotuksiani, upea se silti on.

Kirjan päähenkilö on Eleanor Maud, tuttavallisemmin Elly. Ellyä seurataan ensin lapsena ja kirjan toisessa osassa aikuisena. Elly on omalaatuinen lapsi, joka oppii jo hyvin nuorena lukemaan ja kirjoittamaan jäljitellen isoveljeään Joea, joka myös on melko omalaatuinen (hän muun muassa käyttää salaa äidin huulipunaa). Sosiaaliset kontaktit Ellyllä rajoittuvat hänen perheeseensä sekä naapurin tyttöön Jenny Pennyyn, joka hänkin on aika omalaatuinen, mutta Ellylle kuitenkin kuin hänen puuttuva osasensa tai vastakappaleensa. Niin ja onhan Ellyllä kani, jonka hän on nimennyt vaatimattomasti Jumalaksi (ja jonka muuten olisin toivonut saavan suuremman roolin kirjassa). Aikuisiksi vartuttuaan elämä on riepotellut Ellyn, Joen ja Jenny Pennyn erilleen. He elävät tahoillaan omaa elämäänsä, rämpien läpi kukin omat karikkonsa. Koko ajan heidän välillään on yhdistävä side, joka on kuitenkin elämän kohtalokkaiden sattumien vuoksi vaarassa katketa viimeistäkin säiettä myöden.

Erityisesti kirjan ensimmäinen osa ihastutti minua suuresti. Siinä on oivaltavaa huumoria, mustaakin sellaista, joka huvitti ainakin minua aika ajoin paljonkin. Kieli on viehättävää, tarkkaa ja omintakeista ja samalla sujuvaa ja helppolukuista. Myös toista osaa kuvailemaan sopii nämä adjektiivit, mutta ihan samalle tasolle se ei mielestäni siltikään yltänyt. Toinen osa on edellistä vakavampi ja synkempi, jäin hieman kaipaamaan ensimmäisen osan sympaattista huumoria. Pieni maagisuuden väre kulkee läpi kirjan, ikään kuin taustalla väijyen.

Kani nimeltä Jumala käsittelee rankkoja aiheita niin pedofiliasta terrori-iskuihin kuin homoseksuaalisuudesta syöpäänkin ymmärtäväisen viisaalla otteella. Kirja on kantaaottavakin, mutta ei lainkaan raskas, vaikka siinä kamalia asioita tapahtuukin. Pikemminkin se herättää toivoa ja uskoa siihen, että huominen tulee kyllä. Se on myös ylistyslaulu ystävyydelle ja uusille mahdollisuuksille. Siinä on kerrassaan hurmaavat henkilöhahmot ja kiinnostava juoni. Tätä mieleenpainuvaa kirjaa on helppo suositella itseasiassa lähes minkälaiselle lukijalle tahansa.


★★★★ +


Kirjasta ovat vakuuttuneet myös Sara ja Katja.

7 kommenttia:

 1. Tässä on kyllä kirjalla hieno nimi. Pakko lukea joskus!

  VastaaPoista
 2. Erikoinen on tosiaan nimi ja tuo kansi on aivan ihana! Jännä, miten erilaisia kirjan osat sitten olivat... Voisihan tätä kokeilla. Rankat tarinat ja musta huumori kun ovat lähellä sydäntä :)

  VastaaPoista
 3. Jos pitäisi valita lukeako tämän vai Kuin jokin päättyisi - kumpaa suosittelet mulle? :)

  VastaaPoista
 4. Itselläni tämä on lukulistalla ja pakko sanoa, että tällä on kyllä kiehtova nimi! Ja tarina noin muutenkin kuulostaa hyvältä :)

  VastaaPoista
 5. Tessa, kannattaa, mieleenpainuva kirja!

  Annika, jos pitää valita, lue Kuin jokin päättyisi. Siitä pidät aivan varmasti! Varsinkin kun olet psykologisten trillerien ystävä, niin kuin minäkin. En tiedä, määriteltäisiinkö sitä trilleriksi, mutta melkein kuitenkin :) Kyllä tätä Kani -kirjaakin suosittelen lukemaan, siinä on jokin selittämätön asia, mikä viehätti minua kovasti, vaikkei ihan täydellinen ollutkaan.

  Katri, tässä huomaa kirjan nimen merkityksen. Vaikkein tietäisi kirjasta mitään, haluaisin silti lukea Kani nimeltä Jumala -nimisen kirjan :).

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa ihanalta! Laitankin kirjan nimen ylös! c:

  VastaaPoista
 7. Minä rakastuin kirjaan, enkä osaa valita kumpi kahdesta osasta oli parempi. Ihmettelen edelleen, miten Winman on saanut mahdutettua kirjaan niin hienoja henkilöitä ja paljon raskaitakin teemoja ilman, että kirja olisi tunkkainen ja raskas. Kirjavuoden helmi, ehdottomasti :)

  VastaaPoista