keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike
Kustantaja: WSOY, 2012
Sivuja: 130

Mielensäpahoittaja elelee tasaista ja rauhaisaa elämää kotitalossaan Sysi-Suomessa. Vanhan herran mieli koki vahvan järkytyksen, kun eräänä päivänä hänen tuttu ja turvallinen kotiapulainen, Raisa, tuttavallisesti Ruma Ihminen, ei tullutkaan. Sen sijaan oven takana kolkutteli nuori meikannut tyttö. Mielensäpahoittaja teki periaatepäätöksen, hän ei enää ota kotiapua vastaan.

Ikävänä sivutuotteena päätöksestä seurasi se, että Mielensäpahoittajan oli otettava vastuu taloustöistä. Muuta vaihtoehtoa ei ole, vaimokin makaa dementoituneena pitkäaikaisosastolla. Ruuanlaitto osoittautuukin melko haasteelliseksi, joten Mielensäpahoittaja päättää tehdä uuden periaatepäätösen. Hän ei syö ollenkaan.

Kovinkaan montaa päivää ihminen ei sitä menoa jaksa, joten Mielensäpahoittaja päättää ryhdistäytyä ja tarttua keittokirjaan. Kirjastosta löytyy vain eriskummallisia etnisiä kasviskeittokirjoja, mutta onneksi vaimon reseptikätkö löytyy. Ateria aterialta Mielensäpahoittaja alkaa harjoitella ruuanlaittoa. Pienten takaiskujen ja kömmähdysten lomassa hänelle alkaa valjeta, ettei vaimo aikoinaan kotitöissä ole päässyt niin helpolla, kuin olisi luullut.

Olen lukenut ensimmäisen Mielensäpahoittajan sekä uutukaisen Miniän, joiden jälkeen Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike tuntui tutulta ja turvalliselta. Laatu ei pettänyt tälläkään kertaa, minä ainakin jaksoin mainiosti huvittua vanhan herran mielipahoista ja ärtymyksen aiheista. Hahmona hän on aivan mielettömän sympaattinen ja hulvaton. Tämä johtunee siitä, että Mielensäpahoittaja on hyvinkin realistinen henkilö, jonka tyyppisen varmasti jokainen on joskus kohdannut. Ja varmasti myös jokaisesta itsestäänkin on tunnistettavissa samoja piirteitä.

Tuomas Kyrö on mestari humoristisen tekstin kirjoittaja. Mielenkiinnolla odotan, ilmestyykö Mielensäpahoittajasta vielä lisää tuotantoa. Olen aavistuksen skeptinen sen suhteen, voisiko se enää edes toimia. Minua kiinnostaisi kovasti tutusta Kyrön muuhun tuotantoon, koska nämä edellä mainitsemani ovat ainoita, mitä olen häneltä lukenut.

Kyllä ei tätä kirjaa kenenkään kannata jättää lukematta!

★★★★½


Kirjan ovat lukeneet myös mm. Kirsi, Maija ja Susa


8 kommenttia:

 1. Jeejee, kiva että tykkäsit! Kyllä tämä oli vaan niin hyvä ja hauska :)

  VastaaPoista
 2. Otan vinkistä vaarin, kyllä en jätä lukematta!

  VastaaPoista
 3. Kyllä ei tulis mieleenkään jättää tämä lukematta... tosin sitten vasta kun kirjastosta löytyy! Hyvää kannattaa aina odottaa.

  VastaaPoista
 4. Mielensäpahoittaja on niin huippu ;)

  Pidin muuten myös tosi paljon Kyrön Kerjäläisestä ja jäniksestä!

  VastaaPoista
 5. Kerjäläinen ja jänis kiinnostaisi! En tiedä, pitäisiköhän ensin lukea Jäniksen vuosi?

  VastaaPoista
 6. Minulle Tuomas Kyrö on vielä täysin vieras kuten myös Mielensäpahoittajat. Kovasti kyllä muiden kehujen jälkeen odotan pääseväni niihin käsiksi :)

  VastaaPoista
 7. Katri, uskon että Mielensäpahoittajista ei oikein voi olla pitämättä :)

  VastaaPoista