sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi

Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi
Kustantaja: WSOY, 2012
Alkuteos: Før jeg brenner ned, 2010
Suomentanut: Päivi Kivelä
Sivuja: 306

1970 -luvun loppupuolella Finslandin kylä Etelä-Norjassa kohtaa vakavan murhenäytelmien sarjan, kun mystinen pyromaani polttaa taloja ja rakennuksia yksi toisensa jälkeen. Aluksi kylän asukkaat tuudittautuvat siihen, että tulipalot ovat syttyneet sattumasta, vahingosta tai tapaturmasta. Pian he ovat järkyttyneitä ja hämillään. Miten tällaista voi tapahtua? Kuka tällaiseen pystyy? He ryhtyvät vahtivuoroihin, perustavat väijytyspartioita. Poliisikin on apuna. Mutta pyromaania ei saada pysäytetyksi, hän ilmestyy kuin tyhjästä aina uudelleen.

Kertojaäänenä kirjassa on Gaute Heivoll, joka on kotoisin samaisesta kylästä. Hän on ollut pieni vauva niihin aikoihin, kun pyromaani on laittanut kylän sekaisin. Viimeinen tulipalo syttyi hänen ristiäispäivänään. Reilu kolmekymmentä vuotta myöhemmin hän palaa kotimaisemiinsa ja alkaa tutkia tuhopolttojen sarjaa. Samalla hän avaa lukijoilleen elämäntarinaansa.

Etten palaisi tuhkaksi -kirjassa liikutaan jouhevasti eri aikakausilla. Välillä seurataan Heivollin elämän nykyhetkeä, välillä taas palataan hänen aikaisempaan elämäänsä ja välillä seurataan kyläläisten elämää eri ihmisten näkökulmasta. Vaikka lukijalle paljastetaan jo hyvissa ajoin tuhopolttajan henkilöllisyys, ei hiipivän hyytävä tunnelma hälvene. Kyläläisten pyromaanin metsästys muodostuukin varsinaiseksi dekkarinomaiseksi jännitystarinaksi. Toisaalla taas kirjailija kuvaa tarkasti ja henkilökohtaisesti omaa elämäänsä.

Gaute Heivoll kirjoittaa taitavasti tuhopolttajan mielenliikkeistä ja hänen vaikutuksesta läheisiinsä. Kirjassa pureudutaan kiinnostavalla tavalla siihen, miten lähtökohdista riippumatta ihmisestä voi kasvaa jotain aivan karmivaa. Miten voi olla mahdollista, että ihmisestä, joka on toivottu ja rakastettu, kasvaa hirviö? Vai onko hän edes hirviö? Heivoll itse on kasvanut samaisessa kylässä niin sanotussa tavallisessa perheessä ja hänestä on tullut kirjailija, lähtökohdat elämään ovat ainakin näennäisesti samat.

Pidin kirjasta todella paljon! Tunnelma on jotain aivan sanoin kuvaamatonta. Kylässä kytevä odottava pelko ja kauhu tulevat lähelle, uhrien reagointi koskettaa. Tuhopolttajan toiminta on julmaa ja karmaisevaa. Kaikki ne hymyt, jotka viivähtävät hänen kasvoillaan samalla kun hän sytyttää tulitikun... Toisaalta Heivollilla on käsittämätön kyky saada kaikkeen tähän mahdutettua myös inhimillisyys ja ymmärrettävyys. Toisaalta kaikki on käsittämätöntä, toisaalta taas käsitettävissä.

Tätä kirjaa on helppo ylistää lukuisilla kiitossanoilla. Kirja on samaan aikaan niin kaunis, surullinen, koskettava, mieleenpainuva, jännittävä ja traaginen. Olisin voinut antaa kirjalle hyvillä mielin myös viisi tähteä, mutta pieni hentoinen miinus tulee siitä, että kylän asukkaat jäivät aavistuksen etäisiksi ja minulla oli välillä hienoisia vaikeuksia erottaa heitä toisistaan. Asia ei kuitenkaan häirinnyt kuin aivan vähän, siksi vain pienen pieni miinus.


”Toisinaan minulle tulee tunne, että elän kahta rinnakkaista elämää. Toinen on turvallinen, yksinkertainen ja harvasanainen. Toinen on todelliselta näyttävä elämä, se jonka keskellä olen, jossa istun joka päivä kirjoittamassa. Edellinen elämä voi olla välillä pitkään poissa, mutta sitten se taas ilmaantuu, on kuin olisin yhtäkkiä aivan vähällä astua siihen sisään, olen kynnyksellä ja tuntuu kuin minä hetkenä hyvänsä saisin näkyviini hänet, joka ehkä oikeastaan on minä.”

★★★★★ -

Kirjan tunnelman ovat kokeneet myös Katja, anni.M, Leena Lumi, Karoliina, Susa ja Minna


Osallistun kirjalla tuoreeseen Kirjallisuuden äidit -lukuhaasteeseen, kategoriassa Äitejä ja poikia sekä tietysti myös Ikkunat auki Eurooppaan -haasteeseen.

5 kommenttia:

 1. Tämä on tosiaankin hyvin syvällinen, jotenkin ymmärtävä, inhimillinen ja syvästi psykologinen kirja.

  Täsykymppi sinulle kirjan pisteistä: Tämä kirja, jos mikä ne ansaitsee.

  VastaaPoista
 2. Tässä oli tosiaan niin ainutlaatuinen tunnelma ja montaa eri "ulottuvuutta", ihana kirja!

  VastaaPoista
 3. Okei, sait vakuutettua minutkin. Lukulistalle siis ehdottomasti :).

  VastaaPoista
 4. Tämä on tosiaan upea, intensiivinen teos. Kiitos nopeasta haastevastauksesta :).

  VastaaPoista
 5. Leena, olen samaa mieltä. Olen "tiukka" antamaan viittä tähteä kirjalle, mutta tälle jos jollekin se on helppo antaa.
  Susa, allekirjoitan! :)
  Sanna, lisää ehdottomasti tämä listalle, en voi uskoa, ettet pitäisi tästä.
  Maria, kiitos itsellesi kivasta haasteesta! :)

  VastaaPoista