maanantai 30. tammikuuta 2012

Cecilia Samartin: Kaunis sydän

Cecilia Samartin: Kaunis sydän
Kustantaja: Bazar, 2012
Alkuteos: Vigil, 2009
Suomentanut: Tiina Sjelvgren
Sivuja 364

Anan rakastettu sairastaa parantumatonta syöpää ja hiipuu hiljalleen pois kuolinvuoteellaan. Ana ruokkii, lääkitsee, pesee ja hoivaa kuolevaa miestään viimeiseen asti. Hän ei poistu vuoteen viereltä kuin pakon edessä.

Samalla Ana palaa muistoissaan menneeseen ja käy läpi tarinaansa alkaen sodan runtelemasta El Salvadorista, jossa sotilaat tappoivat Anan perheen julmasti. Pappi, isä Lucas, löytää Anan, jonka äiti on piilottanut sotilailta turvaan, ja vie hänet orpokotiin. Myös orpokotiin hyökätään, mutta Ana pääsee pakenemaan sotilailta sisar Josephan kanssa.

Ana ja Josepha saavat turvapaikan Yhdysvalloista ja he päätyvät Josephan kotikulmille Kaliforniaan. Ana aloittaa opiskelut nunnien ylläpitämässä tyttökoulussa. Luostarinjohtaja haivaitsee kuitenkin piilevän epäroinnin Anan sisimmässä, ja haluaa viivästyttää hänen siveyslupaustaan. Ana lähetetään lastenhoitajaksi Trellisin perheeseen.

Trellisin perheestä muodostuu Analle kuin oma perhe. Ana saa huollettavakseen villin ja kurittoman Teddy -pojan, johon hän kuitenkin saa ihmeellisen yhteyden. Ana tekee nöyrästi töitä vuodesta toiseen ja seurailee Teddyn vanhempien, Adamin ja Lillianin, edesottamuksia yhdessä taloudenhoitaja Millien kanssa. Anan on koko ajan tarkoitus kuitenkin lähteä perheestä ja ryhtyä nunnaksi.

Cecilia Samartin punoo kirjan juonta mielenkiintoisella tavalla. Heti alussa paljastetaan ikään kuin lopputulos ja pikkuhiljaa lukijalle avataan, että miten tähän on tultu. Lukijan kiinnostus herätellään heti alkumetreillä ja mielenkiintoa pidetään yllä viimeiselle sivulle asti. Tarina pitää vahvasti otteessaan.

Vaikkakaan juonikuvio ei tarjoa suuria yllätyksiä, hahmot ovat hieman kliseisiä ja ennalta-arvattavia ja tarina on paikoittain melko romanttinen, pidin kirjasta todella paljon! Kirja jätti jollakin tavalla lämpöisen jäljen mieleen enkä varmastikaan unohdu nopeasti.

Olen ihastunut myös Samartinin aikaisempiin suomenntettuihin kirjoihin. Sekä Nora ja Alicia -kirjasta että Señor Peregrinosta mieleeni ovat painuneet lämmin ja iholle asti välittyvä tunnelma. Kaunis sydän ei kalpene edellisille teoksille lainkaan. Siinä on sopivassa suhteessa jotain samaa kuin edellisissä, mutta kuitenkin paljon uuttakin. Uskonkin vakaasti, että Samartinista aikaisemmin pitäneet tykästyvät ehdoitta myös tähän.

 ★★★★ +

Myös Leena Lumi on lukenut tämän, lue arvio täältä.

8 kommenttia:

 1. Minäkin olen tykännyt tositosi paljon Samartinin aiemmista, enkä malta odottaa että ehdin tämän pariin:) Kiitos hienosta arviosta:)

  VastaaPoista
 2. Tuulia, hyvin samoin koimme kirjan. Samartin kirjoittaa sydämellään ja siksi nämä kirjat ovat niin lämminhenkisiä. Kaikki hänen kolme kirjaansa ovat kuitenkin osanneet vielä erottua toisistaan ja on hiukan vaikea sanoa, mikä olisi vahvin. Minulle se ei ainakaan ole Nora & Alicia, mutta se on tämä tai sitten Señor Peregrino, josta löydän jotain erityistä.


  Kiitos linkityksestä, vien sinun tekstisi nyt omaani.

  VastaaPoista
 3. Mä tykkäsin tosi paljon Nora & Aliciasta, mutta Señor Peregrino oli pettymys. Kaunis sydän oli kirjaston uutuushyllyssä kuin odottamassa minua, joten nappasin sen mukaan. Saa nähdä mitä tykkään. :D

  VastaaPoista
 4. Minä sain kirjan käsiini tänään ja varmaan sitä on pakko heti aloittaa. Nora ja Alicia oli aivan ihana kirja, Senor Peregrino on kesken, mutta ei ole aivan niin vetävä kuin Nora ja Alicia.

  VastaaPoista
 5. Sanna, pidät tästä aivan varmasti!
  Leena, vaikea tosiaan sanoa, mikä on paras Samartinin kirja. Minä olen pitänyt kaikista paljon, olisikohan tämä uusi kuitenkin se paras? Ehkä voin paremmin miettiä asiaa, kun on kulunut hieman aikaa tämän lukemisesta, etten ole puolueellinen :) Ja kiitos myös linkityksestä!
  Jossu, jos pidit Nora & Alicia -kirjasta, en usko että petyt tähän!
  Susa, mielenkiintoista kuulla myös sinun mielipiteesi tästä!

  VastaaPoista
 6. Odotan jo innolla tämän lukemista, toivottavasti se tulee kirjastoon pian! Tykkäsin kans tuosta Nora & Aliciasta, ja kyllä Señor Peregrinokin oli aika hyvä. :)

  En vielä lukenut arvosteluasi, sillä haluan lukea tämän ilman ennakko-odotuksia. Täytyy lukea tämä sitten, kun olen itsekin tuon teoksen lukenut. ;D

  VastaaPoista
 7. Oliko tää sulla lainassa vai ostitko? :p

  Kääks, siis kaikkien näiden hyvien arvioiden jälkeen Samartinista, mua jännittää aloittaa tämän kirjailijattaren teoksien luku.

  VastaaPoista
 8. Lainassa, ja itseasias tänään palautin kirjastoon, eikä siihen tainnut olla edes varauksiakaan. Luulen kyllä, Anni, että tykkäisit Samartinin kirjoista! Aloita vaikka tästä uusimmasta :)

  VastaaPoista