perjantai 23. joulukuuta 2011

Tuomas Heikkilä & Liisa Suvikumpu: Suomen Turku julistaa joulurauhan

Kuva: Kirjapaja
Tuomas Heikkilä & Liisa Suvikumpu: Suomen Turku julistaa joulurauhan
Kustantaja: Kirjapaja, 2011
Ruotsinkielinen käännös: Malena Torvalds-Westerlund
Sivuja: 71

Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät. Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.

Näin kuuluu siis koko kansan tuntema joulurauhanjulistus, joka on jokavuotinen perinne. Turussa Brinkkalan talon (josta muuten sanonta päin Prinkkalaa on tullut) parvekkeelta koko Suomeen television tai radion (ja nykyään tietysti myös internetin) välityksellä levitettävän tapahtuman juuret ovat 1200-luvulta peräisin. Nykyään joulurauhan julistuksen lukee tyylikkäästä pergamenttikääröstä Turun kaupungin kansliapäällikkö.

Julistukseen kuuluvat olennaisena osana Jumala ompi linnamme -virsi, Tuomiokirkon kellojen kajahtelu tasan kello kaksitoista, vaskitorvien fanfaarit sekä niiden jälkeen varsinainen julistus (itse julistuksen sisältö on historian aikana jonkin verran muuttunut). Julistuksen jälkeen soi Maamme -laulu ja Porilaisten marssi (kirjassa on mielenkiintoinen huomio, Porilaisten marssin sanat: ”pois, pois rauhan toimi jää/ jo tulta kohden kalpa lyö/ ja vinkuen taas lentää luoti” ja ”Eespäin nyt kaikki, taisto alkakaa/ saa sankareita vielä nähdä Suomenmaa!” sopivat melko huonosti joulurauhanjulistuksen sanomaan).

Kirja sisältää paljon mielenkiintoista tietoa joulurauhanjulistuksesta, jota ainakaan minä en ole ennen tiennyt. Parvekkeen kaiteelle on aina asetettu Raamattu. Itseasiassa joulurauhanjulistuksen taustalla on kansan lukutaidottomuus. Tärkeä ilmoitus saatu laajalle joukolle välitettyä ( huomaa joulurauhanjulistuksen käyttäytymisohjeet, nimittäin vielä 1800 -luvulle asti jouluna tehdyistä rikoksista on rankaistu ankarammin kuin muulloin tehdyistä). Nykyään joulurauhanjulistus on vuoden katsotuin ohjelma heti linnanjuhlien ja itsenäisyyspäivän tv-uutislähetyksen jälkeen.

Dosentit Tuomas Heikkilä ja Liisa Suvikumpu ovat tehneet viihdyttävän, tiiviin ja selkeän kirjan, joka on nopeasti lukaistu ja joka sisältää kokoonsa nähden paljon tietoa historiasta nykypäivään. Osa aiheista oli niin mielenkiintoisia, että niistä olisi voinut lukea vielä enemmänkin. Lopussa on vielä tiivistettynä pieni kronologia. Kaikki tekstit ovat sekä suomeksi että ruotsiksi. Kirjassa on aivan mahtavan kauniita kuvia! Ja kansikin on ihana!

Joulunrauhan julistus on minulle jotenkin rauhaisaa mieltä tuova perinne. Haluan katsoa joka joulu, vaikka tiedän jo täysin mitä on odotettavissa. Vaikka minulla olisikin lyhyt matka piipahtaa katsomaan julistus paikan päältä, en ole sinne valitettavasti päässyt vielä kertaakaan. Onneksi television välityksellä pääsee hyvin tunnelmaan. Joulurauhanjulistukseen kuuluisi ehdottomasti lumi ja pakkanen, mutta tänä vuonna se tapahtuu todennäköisesti vesisateessa muutaman lämpöasteen kera. Mutta joulurauhanjulistus on kuitenkin joulurauhanjulistus, ja pyrin kyllä olemaan tänäkin vuonna television ääressä kun Tuomiokirkon kellot soivat puolenpäivän merkiksi ja koko kansaa kehoitetaan rauhoittumaan joulun viettoon.

Hyvää ja rauhallista Joulua teille kaikille!2 kommenttia: