keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Camilla Grebe: Varjokuvat

 

Camilla Grebe: Varjokuvat
Kustantaja: Gummerus, 2020
Alkuteos: Skuggjägaren, 2019
Suomentanut: Sari Kumpulainen
Sivuja: 461


Olen pitänyt kovasti kaikista Camilla Greben aiemmista suomennetuista dekkareista, niinpä toki empimättä luin myös Varjokuvat. Ei tarvinnut nytkään pettyä; itse asiassa Varjokuvat saattaa olla jopa tähänastisista paras!

Kirjan rakenne on mielenkiintoinen ja persoonallinen: se ei sijoutu vain yhteen aikakauteen vaan jopa 80 vuotiselle ajanjaksolle. Kaikki alkaa vuodesta 1944 ja Elsiestä, joka on hiljattain menettänyt rakastettunsa sodassa. Pian sen jälkeen hän huomasi odottavansa lasta. Elsie joutui luopumaan lapsestaan, koska ei yksinäisenä naisena pystynyt huolehtimaan hänestä. Elsie työskentelee poliisisisarena ja hän menehtyykin traagisesti rikospaikalla ollessaan työtehtävissä. Aikaa kuluu, hänen tyttärensä Britt-Marie kasvaa ja päätyy biologisen äitinsä tavoin poliisiksi. Myös hän päätyy tutkimaan surmatun naisen tapausta. Ja niin päätyvät kymmenen vuotta myöhemminkin aivan muut poliisit. Ja sitten päädytäänkin nykypäivään - selviääkö tämä vuosikymmenten jatkunut piina?

Varjokuvat oli dekkariksi raikkaan erilainen: pidin todella paljon tästä pitkän aikavälin ratkaisusta! Se nostaa esille tärkeää yhteiskunnalista viestiä naisten asemasta sekä  naisvihasta, joka ilmenee niin moni eri tavoin - niin monissa eri tahoissa. Nykypäivänä ääneen pääsevät aiemmista kirjoista tutut Malin ja Manfredkin -sekä tietysti Hanne, jonka läsnäoloa olen aimmissa kirjoissa vähän kritisoinut, tässä se ei niin vaivannut. Suosittelen kirjaa kaikille: niin dekkarien ystäville mutta myös kaikille sellaisille, jotka vähemmän lukevat dekkareita. Varjokuvat on paljon enemmän kuin tavallinen perusdekkari!


★★★★★-

2 kommenttia:

  1. Tähän voisikin tarttua, kuulostaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
  2. Tämä oli Grebeltä raikas ja kiinnostava teos! Trilleri ja naispoliisien historiaa samoissa kansissa. Tämä liippasi likeltä omaakin elämääni, mutta muutin suunnitelmia juuri niistä syistä, joita tässä kirjassakin mainitaan. Tein oikean ratkaisun.

    ♥♥

    VastaaPoista