lauantai 24. marraskuuta 2012

Kate Atkinson: Kaikkein vähäpätöisin asia

Kate Atkinson: Kaikkein vähäpätöisin asia
Kustantaja: Schildts ja Söderströms, 2012
Alkuteos: One Good Turn, 2006
Suomentanut: Kaisa Kattelus
Kansi: Anders Carpelan
Sivuja: 388

Kaikki alkaa siitä, kun Edinburghin festivaalien aikaan kaupungissa sattuu kolari, peräänajo, koska Paul Bradley -niminen mies joutuu painamaan äkillisesti jarrut pohjaan jalankulkijan vuoksi. Peräänajajan autosta nousee lähes raivotautinen isokokoinen mies pesäpallomailan kanssa. Hurjistuneena hän alkaa pahoinpidellä Paulia, mutta viime hetkenä eräs sivustakatsoja tulee väliin. Tästä pyörähtää käyntiin muutaman päivän mittainen hurja tapahtumien ketju.

Kaikkein vähäpätöisin asia on rakennettu ovelasti. Kuvaan astuu monta henkilöä, jotka ovat joko olleet kolaripaikalla tai ovat muuten vaan yhteydessä tapahtumiin. Tämä asetelma on tuttu jo Atkinsonin edellisestä jännitysromaanista, Ihan tavallisena päivänä. Näkökulmien tiheä vaihtaminen toimiikin verrattoman hyvin ja tuo tarinaan aivan omanlaisensa jännitteen, kun pikkuhiljaa paljastuu miten kukakin tarinaan liittyy. Vaikka näennäisesti paikoittain saattaa vaikuttaa, että tapahtuu vähän, tunnelma on varsin tiivis ja enteilee kutkuttavasti tulevaa.

Atkinson taitaa älykkään tarinankertonnan lisäksi myös mainion henkilökuvauksen. Tähänkin kirjaan hän on luonut liudan erilaisia, toisistaan erottuvia, luonteikkaita henkilöitä, joilla kaikilla on omat erikoiset piirteensä. Martin on sydäntäsärkevän hyväsydäminen, inhimillinen, mutta niin huono-onninen. Gloria taas säntillinen, järjestystä rakastava, oikeutta haluava, katkera, kyyninen ja jopa kylmän tunteetonkin rouva. Jackson Brodie onkin jo tuttu sarjan ensimmäisestä osasta, mutta hahmona hän toimii edelleen hyvin. Vaikka hän on myynytkin oman yksityisetsivätoimistonsa, sotkeutuu hänkin tapahtumien vyyhtiin lähes väistämättä. Ja yksityiselämän puolellakin riittää vipinää uuden tyttöystävän myötä.

Taitavan juonen ja kiinnostavien henkilöiden lisäksi Atkinsonin kirjat erottuvat muista nasevan tilannekomiikan ja aivan hulvattoman huumorin vuoksi. Se on lakonista, mustaa, karskiakin, mutta ei mene missään vaiheessa yli. Vakavista asioistakin vitsaillaan mielestäni varsin onnistuneesti. Dekkarin äärellä en liene juuri koskaan nauranut näin paljon! Loppua kohden kirjassa oli ehkä havaittavissa pientä vakavoitumista.

Julistin tätä jo edellisen Atkinsonin postauksen yhteydessä, mutta suosittelen tätä tietysti dekkarien ystäville, mutta aivan ehdoitta myös niille, jotka normaalisti vieroksuvat dekkareita. Nämä kun eivät koostu pelkästään jännittävästä juonesta, vaan tarjoavat paljon kaikkea muutakin. Ainakin minä olen aivan myyty, niin loistava kirja tämä oli!


★★★★ ½


Kirjan ovat lisäkseni lukeneet ainakin Maria sekä Annika, joka luki kirjan kanssani samaan aikaan.

6 kommenttia:

 1. Kiitos sulle kimppaluvusta!! <3 Valittiin kyllä vallan mainio teos! Täytyy joskus lukea samal visii joku toinen kirja :)

  VastaaPoista
 2. Annika, aivan ehdottomasti! Toivottavasti pian suomennetaan lisää Atkinsoneita, tätä sarjaa kun on jo kaiketi useampi kirjoitettu.

  VastaaPoista
 3. Ehkäpä minäkin luen tämän vaikka en yleensä dekkareista kiinnostukaan. Mutta pitäisi varmaan aloittaa siitä ekasta osasta...;)

  Kiva idea muuten lukea kimpassa, ihmettelinkin kun teiltä tuli postaukset ihan samaan aikaan :).

  VastaaPoista
 4. Sanna, voisin oikeastaan vannoa, että pidät tästä sen vainun perusteella, mitä tiedän kirjamaustasi :).

  Meillä sattui olemaan sopivasti samaan aikaan sama kirja lukulistalla, joten kimppaluku oli kuin valettu tähän. Muutoinkin juonivetoisissa kirjoissa on mukavaa höpistä "kulissien takana", kun ei tarvitse juonipaljastuksia pelätä.

  VastaaPoista
 5. Ohoo! En ole suuremmin dekkareiden ystävä, mutta lomilla kotona olisi hauska kuulua joukkoon ja innostua jostakin sen genren edustajasta. Tämä kuulostaa siihen tarkoitukseen aivan nappivalinnalta. Tosin Sannan kanssa ehkä samoilla linjoilla olen siinä, että häveliäisyydentajuni vaatii lukemaan ilmestymisjärjestyksessä. ^^

  VastaaPoista
 6. Maukka, tämä on loistava kirja kokeiluun, vaikkei dekkareista liiemmin yleensä välittäisikään. Mutta suosittelen kyllä lukemaan nämä järjestyksessä, vaikka itsenäisiä osia ovatkin.

  VastaaPoista