keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Carol Shields: Ruohonvihreää

Carol Shields: Ruohonvihreää
Kustantaja: Otava, 2012
Alkuteos: The Box Garden, 1977
Suomentanut: Hanna Tarkka
Sivuja: 261

Charleen Forrest on 38 -vuotias runoilija. Hän elelee niukasti ja vaatimattomasti teini-ikäisen poikansa, Sethin, kanssa. Työstään lehden toimituksessa hän saa vähäistä palkkaa, mutta ex-miehen, Watsonin, lähettämien elatusapushekkien avulla he pärjäilevät jotenkuten. Charleenella on tätä nykyä uusi kumppani, oikomishammaslääkäri Eugene, jolta hän muuten pitää salassa kirjeenvaihtonsa mystisen Veli Adamin kanssa. Veli Adamin kirjeissä on jotain viehättävän ihastuttavaa, hän kirjoittaa niissä muun muassa ruohon sosiologiasta ja kirjeiden väliin on sujautettu ruohonsiemeniä kasvatettavaksi. Charleenella ja Veli Adamilla on jokin ainutlaatuinen yhteys.

Eräänä päivänä Charleen saa kutsun leskiäitinsä häihin. Hän ja Eugene lähtevät juhliin Torontoon kahdestaan junalla, Seth on sen ajan Charleenen omaperäisten ystävien, Gretan ja Dougin, luona. Matka tuo tullessaan monenmoisia yllätyksiä...

Voi ihastuksen huokaus. Olin aivan haltioissani tästä kirjasta! Muiden blogiarvoihin tutustuessani huomasin, että kaikille tämä ei ole ollut parasta Shieldsiä, mutta minuun tämä vetosi lujasti. Tosin mikään Shields -konkari en ole, ainostaan Ellein olen lukenut ennen tätä. Mutta jos tämä ei ole parasta Shieldsiä, niin kuinka hyviä ne muut sitten ovat?

Kirjan henkilöhahmot ovat hurmaavia. Erikoinen pariskunta Greta ja Doug. Lauhkea Seth, joka mukautuu kaikkeen. Charleenen mutkaton sisko Judith, joka on toipunut melko masentavasta lapsuudesta eheämmin kuin Charleen. Niin ja kaikkein hurmaavin, Charleenen äiti! Hän, joka kiukuttelee ja valittaa jatkuvasti, jolle ei kelpaa mikään ja jolle mikään ei koskaan ole hyvin. Hän on saita, perusnegatiivinen sekä etäinen. Kirjan tärkeimpiä teemoja onkin äidin ja tyttären välinen suhde, jota Shields mielestäni kuvaa varsin taitavasti ja kiinnostavasti.

Onnistuneiden henkilöhahmojen lisäksi Shields on rakentanut kirjaan oivan juonen, jota voisi väittää hieman epärealistiseksi ja loppua jopa aavistuksen siirappiseksi, mutta minä pidin siitä valtavasti. Ruohonvihreää on samaan aikaan kepeä ja syvällinen, hauska ja vakava sekä raikas ja synkkä. Ja äärettömän tarkkanäköinen.

Olen onnellinen, että minulla on niin monta Shieldsiä vielä lukematta. Lukupiirimme seuraava kirja on kehuttu Rakkauden tasavalta, odotan siihen käsiksi pääsemistä jo kovasti!


★★★★★ -

Ruohonvihreää muualla:

Osallistun tällä Kirjallisuuden äidit -lukuhaasteeseen kategoriaan Äitejä ja tyttäriä.

8 kommenttia:

 1. Kiitos haasteeseen osallistumisesta <3

  Ihana kun hurmaannuit - sinulla on varmasti vielä monia hienoja Shields-hetkiä edessäsi :).

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, että pidit tästä! Mä aloittelen tätä varmaan huomenna ja arvelen, että tykkään vaikken Shieldsiä ole aiemmin lukenutkaan ;).

  VastaaPoista
 3. Minulla on Shieldsin kirjat vielä korkkaamatta. Kirjoitit niin ihastuttavasti että laitanpa TBR-listalle!

  VastaaPoista
 4. Maria, haasteeseesi on ilo osallistua, eritoten tällä kirjalla. Niin ja edelliselläkin :)
  Sanna, mä voin vannoa että säkin pidät tästä!
  Elma Ilona, sun on lähestulkoon pakko laittaa, niin ihastuttava Ruohonvihreää on! :D

  VastaaPoista
 5. Helei Tuulia, sinut on haastettu blogissani :)

  VastaaPoista
 6. Voi, kun tulin tästä jutusta iloiseksi! Shields on niin <3. Minulle tämä ei ollut tosiaan ihan mieleisin Shields (tosin olen lukenutkin vasta muutaman), mutta se ei tarkoita, etteikö tämäkin olisi ollut huippu. :)

  VastaaPoista
 7. Oi, sinäkin olit tähän hyvin ihastunut! Niin minäkin. Olen lukenut vasta viisi Shieldsiä, mutta tämän kirjan jälkeen päätin omistaa kesäni Shieldsin lukemiselle.

  Minusta Ruohonvihreää on suorastaan täydellinen teos!

  VastaaPoista