torstai 17. marraskuuta 2011

Chris Cleave: Little Been tarina

Kuva: Gummerus
Chris Cleave: Little Been tarina
Kustantaja: Gummerus, 2011
Alkuteos: The Other Hand, 2008
Suomentanut: Irmeli Ruuska
Sivuja: 374

Kirja alkaa hauskalla pohdinnalla: millaista olisi olla Britannian punta? Kaikki ilahtuvat nähdessään punnan kolikon, punta pystyy sujuvasti liikkumaan tarvittaessa paikasta toiseen, puntaa eivät esimerkiksi maiden rajat pidättele. Toista on olla nigerialainen teini-ikäinen tyttö, niinkuin Little Bee.

Little Bee on ollut jo kaksi vuotta pakolaisten säilöönottokeskuksessa, kun hän lopultakin pääsee sieltä pois. Little Bee lähtee samanaikaisesti kolmen muun tytön kanssa, täynnä toivoa tulevasta. Pian neljän tytön tiet kuitenkin erkanevat, ja Little Bee jatkaa kulkuaan yksin.

Little Been menneisyydessä kummittelee sattumanvarainen kohtaaminen Sarah ja Andrew Rourken kanssa. Tämä kohtaaminen muutti kaikkien osapuolten elämän suunnan totaalisesti ja sen jälkeen mikään ei ollut niin kuin ennen.

Pala palalta kirja tarjoaa vastauksia lukijalle nouseissiin kysymyksiin. Mitä tapahtui silloin, kun Little Bee kohtasi O'Rourken pariskunnan? Mitä tapahtui Andrew'lle? Miksi Sarahilta puuttuu yksi sormi?

Tarina on värisyttävä, karmiva ja koskettavakin. Kirjailijalla on koukuttava tyyli paljastaa juonesta lisää pikkuhiljaa sekä kirjoittaa sujuvaa ja nopealukuista tekstiä. Mielenkiinto säilyi intensiivisenä, kunnes noin kolmannes kirjasta oli lukematta. Mielestäni niillä paikkeilla tuli eräänlainen ”taantuma”, ja jännittävät tapahtumat vaihtuivat teennäisiin dialogeihin ja samojen asioiden jauhantaan. Oikein ärsyynnyin välillä päähenkilöihin ja heidän tapaansa puhua kuin b-luokan rakkauselokuvassa. Teinityttö latelemassa filosofisia elämänviisauksia ja terapeuttisia rakkausneuvoja häntä kaksi kertaa vanhemmalle naiselle ei oikein vakuuttanut minua. Loppuratkaisukin oli jotenkin pliisu ja odotettavissa oleva.

Lukiessa minua myös häiritsi ajoittainen uskottavuusongelma. Little Bee on kokenut elämässään ehkä pahimman luokan julmuuksia, ja on kaiken senkin jälkeen jotenkin hieman liian tyyni ja realisti. Toki kirjassa selitetään, että Bee ja hänen siskonsa Nkiruka eivät esimerkiksi pelänneet kuolemaa, koska se takasi pääsyn parempaan paikkaan. Silti kaiken sen väkivallan ja julmuuden jälkeen voisi olla todentuntuisempaa, mikäli Bee olisi edes vähän enemmän säröillä. Ikäisekseen Little Bee on mielestäni aavistuksen liiankin nokkela ja kypsä, ajatukset eivät oikein tunnu teinitytön ajatuksilta, senkään jälkeen mitä hän on kokenut ja kuinka tapahtumat ovat häntä kasvattaneet. Myöskin kirjassa olevia juonenkäänteitäkin varjosti se, että ne olivat lievästi epäuskottavia. Ihmettelin esimerkiksi, kuinka Sarah kiintyi ja rakastui Little Beehen, ja oli valmis riskeeraamaan kaiken hänen vuokseen, jopa oman poikansa turvallisuuden. Melkein inhimillisempää olisi mielestäni ollut Sarahin vihantunteet Little Beetä kohtaan.

Jälkeenpäin kummastelin hieman kirjan kansilievettä, jossa korostetaan ettei kirjaa vielä lukemattomalle ihmiselle saa kertoa kirjan juonta, ettei lukunautinto pilaannu. Ehdottomasti hyvä, ettei juonta liikaa paljasteta esimerkiksi takakannessa, mutta silti hieman liioiteltua, ei se juoni nyt ihan niin erikoinen ollut.

Viimeisen parin vuoden aikana on ilmestynyt melko paljon erilaisia selviytymistarinoita. Little Been tarina on mielestäni kuitenkin tarinansa ja omaperäisyytensä puolesta positiivisesti erottuva, eikä suinkaan mikään ”klassinen selviytymistarina”. Kirja oli myös mieleenpainuva kannanotto pakolaisongelmaan. Little Been tarina toimisi elokuvana varmasti hyvin. Sellainen ehkä jo onkin suunnitteilla, olen vaan melko huonosti perillä elokuvamaailman tapahtumista.

Lyhyesti, pidin kovasti kirjasta ja se oli mielestäni persoonallinen ja mieleenpainuva. Olisin rakastanut kirjaa, mikäli se olisi ollut vähän uskottavampi sekä henkilöhahmoineen että juonenkäänteineen. Ehdottomasti kiinnoistuin Chris Cleavesta ja varmasti luen hänen tulevat suomennetut teoksensa.

★★★★-

5 kommenttia:

 1. Mulla on tämä just kirjastosta lainassa ja yritän ehtiä lukea piakkoin. Aihe kiinnostaa ja tätä on blogeissa kehuttu niin paljon että on pakko lukea;)

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla sitten sunkin mielipide tästä! :)

  VastaaPoista
 3. Mulla on tämä kirjahyllyssä ja ajattelin lukea heti kun saan noi finlandiajutut pois alta. :)

  VastaaPoista
 4. Minäkin pidin Littlen Been tarinasta oikein kovasti kaikkine puutteineenkin. Minulla oli ilo (ja kunnia :)) haastatella Cleavea blogiani varten syyskuussa ja hän kertoi silloin, että Little Been tarina tosiaankin on kannanotto pakolaispolitiikkaan. Sen ytimessä on jokaisen yksilön vastuu ja valinnat.

  VastaaPoista
 5. Oi, varmasti on ollut hieno ja ikimuistoinen hetki tuo haastattelu!

  VastaaPoista